Olomoučtí policisté začali s preventivními obhlídkami chatových oblastí

26. březen 2017

Policisté zkouší kliky branek, klepou na dveře. S příchodem jara vyjíždí do chatovišť, aby zkontrolovali, jestli je během zazimování nezneužili nezvaní hosté. Chataři jsou na hlídky zvyklí. Někteří si na dveře dají i policejní nálepku.

Olomoučtí policisté začali s preventivními obhlídkami chatových oblastí. Kontrolují, jestli chatky a zahradní domky někdo přes zimu nevykradl. A co je příjemné, tvrdí, že zloději je navštěvují čím dál méně, jen loni klesl počet vykradených chat o šedesát případů.

Žena v tmavé uniformě podává chataři bílou nálepku se znakem policie, díky které se domek dostane do jejich databáze.

Není to poprvé, co se Tomáš Bartošek setkává v chatové oblasti v olomoucké části Radíkov s policisty. „Jezdívají sem hlavně hlídky z městské policie, pravidelně. Teď se situace uklidnila, co tady někteří lidé mají trvalé bydliště." Podle něj se se místní nemuseli potýkat se zloději naposledy před několika lety.

Policisté na preventivní obhlídky chatařských kolonií vyjíždí v těchto dnech pravidelně. „Je období jara a spousta chatařů a zahrádkářů se vrací na svá chatoviště, aby zde trávili volné víkendy a přivezli nějaké stroje. Ty bývají často lákadlem pro pachatele," varuje policejní mluvčí Pavla Štenclová.

Při jedné z jarních obhlídek na Olomoucku obešla hlídka 32 chat. „Nejdůležitější je, aby byla chata v pořádku a aby se nám povedlo kontaktovat vlastníka chaty. Ptáme se ho, jestli se tady neděje nějaká trestná činnost," vysvětluje policista Lukáš Chlanda a ťuká na dveře dřevěného stavení.

V celém Olomouckém kraji loni nahlásili majitelé podle policie vykradení 89 chat, předloni to bylo o dvě třetiny více.

autor: ahe
Spustit audio