Olomoucký lékárník spolupracoval s narkomany

24. únor 2012

V úterý zahájili olomoučtí policisté trestní stíhání proti muži z Olomouce, kterého obvinili z Výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu.

Muž se protiprávního jednání dopustil tím, že od srpna 2010 do současnosti, jako vedoucí lékárny v ulici Hodolanská, vydával osobám zneužívající léčivé látky léky s obsahem pseudoefedrinu, jehož prodej podléhá přísné kontrole, jako prekurzor sloužící k výrobě metamfetaminu tzv. pervitinu.

Za období od srpna roku 2010 do července roku 2011 bylo v lékárně vydáno nejméně 10 561 kusů léčivých přípravků s obsahem pseudoefedrinu, z takového množství by bylo možné vyrobit až 9 kg pervitinu.

Policisté rovněž zahájili trestní stíhání proti dalšímu muži, pro spáchání přečinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Takového jednání se muž dopustil nejméně v 8 případech, kdy distribuoval pervitin vyrobený právě z přípravku Nurofen Stop Grip.

V obou případech byly provedeny domovní prohlídky, byly zajištěny především padělané recepty, zařízení sloužící k výrobě pervitinu a výpočetní technika sloužící k výrobě falešných receptů. Současně bylo zajištěno i malé množství pervitinu (0,7 g). Trestní stíhání je u obou mužů vedeno na svobodě.

Alena Vykydalová

autor: kor
Spustit audio