Olomouc se na šest dnů stává světovým centrem popularizace vědy. Začíná festival AFO

19. duben 2016

Pokud jste zvídaví a toužíte po nových informacích z oblasti vědy a výzkumu, určitě byste si neměli nechat ujít mezinárodní přehlídku Academia Film Olomouc, která se koná ve dnech od 19. do 24. dubna.

Začíná už jednapadesátý ročník, a tak patří k nejstarším filmovým přehlídkám v Česku. A protože se letos přihlásilo víc než dvě tisícovky populárně naučných filmů, uvidíte tu to nejlepší ze světové kinematografie. Navíc je akreditace zdarma.

Diváci mohou vidět přes 120 snímků, které shrnují to nejlepší ze světové produkce. Celý program festivalu spojuje podle programového ředitele Jakuba Ráliše téma místo pro život v současnosti i budoucnosti.

„Tématem, které prostupuje celé AFO, je místo pro život. To, kde žijeme, jak žijeme a jak můžeme nebo měli bychom žít v budoucnosti a to jak v našem životním prostředí, tak ve vztahu k němu. Zároveň velmi důležitým tématem je život mimo naši planetu,“ vysvětluje.

„Své okolí ostatně odráží už vizuální identita festivalu, kterou vytvořil grafik Radim Měsíc, a na níž pevně navazuje i aktuální znělka. Rozkládá ústřední grafický motiv a odhaluje i profesionální studio, v němž se celý tenhle trik zrodil. Režisér Ondřej Hruška předvádí hotovou filmařskou iluzi a kouzlo její následné dekonstrukce, celkový sci-fi efekt pak podporuje hudební motiv Václava Hrušky,“ dodává mluvčí festivalu Ondřej Čížek.

Jedním z exkluzivních hostů letošního festivalu AFO bude člen Institutu pro hledání mimozemské inteligence a mluvčí planety Země Douglas Vakoch.

Do Olomouce zavítá i stvořitel konceptu tzv. vertikálního farmaření Dickson Despommier nebo ředitel největšího festivalu o filmu a architektuře, holandský stavitel a filmař Jord den Hollander.

AFO 51 - plakát (autor: Radim Měsíc)

Cenu za přínos popularizaci vědy si v Olomouci převezme experimentální botanik, který stál u zrodu metod genového inženýrství rostlin, Marc van Montagu.

„Na univerzitě v Ghentu založil takový malý deparment, který se zabýval přímo komunikací a popularizací vědy. Byl skutečně jeden z prvních na světě,“ říká programový ředitel Jakub Ráliš.

Tradicí je událostmi nabitý doprovodný program s přednáškami, science shows, výstavami, interaktivními instalacemi a koncerty. Například děti se mohou těšit na nejnovější vzdělávací 3D snímky v českém znění.

Na festival Academia Film Olomouc přijala pozvání také Rozhlasová Laboratoř. V sobotu 23.dubna v 10:10 hodin se bude vysílat živě ze studia Českého rozhlasu Olomouc. Vystoupí pravidelní hosté pořadu, bioinformatik a molekulární genetik Jan Pačes, neurofyziolog František Vyskočil a herec Kajetán Písařovic. Připojí se k nim olomoucká herečka Lenka Kočišová. Moderuje Martina Mašková.

autor: bam
Spustit audio