Okrasné jehličnany na zimu svažte a zalijte, igelitu se ale vyhněte

12. prosinec 2019

Svázat a zalít velí zahrádkářská zkušenost i odborná zahradnická literatura. Okrasné jehličnany nám na zahradách dělají parádu i během zimy. Před tím, než napadne první sněhová pokrývka, je ale nutné se o stromy postarat.

Jehličnany je dobré svázat provázkem, aby pod tíhou případné sněhové nadílky neklesly nebo se úplně nerozlomily. A platí to i pro kulovité exempláře. Na jaře se jehličnany po rozvázání vrátí k původnímu tvaru během jednoho až dvou týdnů. Rozvazujeme brzy na jaře, kdy už nehrozí sněhové přívaly.

Vlivem sněhového pokrývky se mohou jehličnany rozlomit

Co naopak jehličnanům nesvědčí, je obalení igelitem. Jehličnany mají určitou vlhkost a pod igelitem stačí i velmi krátký sluneční svit, aby se prostor zapařil, zejména na začátku vegetace pak hrozí rozvoj houbových chorob.

Pokud je sušší podzim, je vhodné jehličnany dobře zalévat. To, co se na jaře jeví jako zmrzlý smrček, cypřiš, túje nebo jiný jehličnan, je vlastně uschlý keř nebo stromek. Jehličnany totiž částečně vegetují i v zimě. K větší rostlině je zapotřebí dodat takových 10-15 litrů týdně.

Spustit audio