Okolnosti, za jakých můžeme vlastnit zbraň

19. září 2005
Vaše téma

V České republice bylo ke konci roku 2004 308 tisíc držitelů zbrojního průkazu. A policie v té době registrovala něco přes 600 tisíc legálně držených zbraní. Každý, kdo chce získat zbrojní pas, musí být občanem České republiky fyzicky i duševně zdravý, bezúhonný a musí prokázat dostatečné teoretické znalosti o zbrojním zákoně a také na rozdíl od ostatních států Evropské unie musí žadatel o zbrojní průkaz v České republice zvládnout praktickou zkoušku ze střelby.

Po splnění těchto podmínek pak není problém získat zbrojní pas. A za jakých okolností ho lze ztratit už řekne magistra Michaela Bačkovská z odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra.

Michaela Bačkovská: Pokud držíte zbrojní průkaz, tak celou tu dobu musíte splňovat všechny podmínky, které zákon předpokládá. Takže v okamžiku, kdy přestanete být zdravotně způsobilí, je to důvod pro odnětí zbrojního průkazu. Ale nejčastěji se zbrojní průkaz odnímá z důvodu těch, že osoba pozbyde bezúhonnosti nebo spolehlivosti. To znamená, je obviněna z trestného činu, respektive je uznána vinou z trestného činu.

Jiří Kokmotos: Zbraně samotné se pak dělí do čtyř kategorií. A,B,C,D. Ve skupině A jsou zbraně zakázané, které by člověk běžně neměl mít doma na poličce. Takže třeba kulomet. V kategorii B jsou zbraně podléhající povolení. Jejich majitel musí mít od policie povolení takovou zbraň vlastnit a vůbec, aby si ji mohl zakoupit. Právě skupina B je nejpočetněji zastoupena. Jsou v ní totiž klasické pistole a revolvery. Zbraně s označením C pak musí jejich majitel nahlásit do policejního registru zbraní. Stačí na ně mít zbrojní průkaz. Poslední kategorií je D. Jaké zbraně do této skupiny patří už řekne plukovník Antonín Kreml, ředitel správních činností policie.

Antonín Kreml: Mezi ty zbraně kategorie D patří jednoranové a dvouranové předovky na principech kolečkových, doutnákových, křesadlových perkusních zámkových systémů. Dále tam patří zbraně typu Flobert na náboje, které nemají prachovou náplň. Dále sem patří plynové zbraně na vzduchovou kartu, expanzní zbraně, mechanické zbraně. Také znehodnocené zbraně.

Jiří Kokmotos: Těch zbraní je hned celá řada. Pokud třeba máte doma nějakou zbraň, například po dědečkovi a nejste si jisti, zda-li patří do kategorie D nebo jestli na ni musíte mít zbrojní průkaz, tak se stačí obrátit na soudního znalce nebo na inspektorát pro zbraně, střelivo a výbušniny, který má každé okresní policejní ředitelství. No a na závěr ještě jedna výjimka. Na policii se nemusí kromě zbraní kategorie D hlásit i historické zbraně, které byly vyrobeny před rokem 1890.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu