Ohlédnutí za tragickým a hrdinským životem básníka Zdeňka Rotrekla

14. červenec 2013

Ve víru povodní a politických pádů jsme pozapomněli na odchod básníka Zdeňka Rotrekla. Pokusíme se to v následujících minutách napravit. 9. června se uzavřel tragický a zároveň hrdinský život básníka Zdeňka Rotrekla, kterému by bylo letos na podzim 93 let.

Tragičnost jeho osudu spočívala hlavně v tom, že už jako dvaceti devítiletý byl v roce 1949 ve vykonstruovaném soudním procesu odsouzen k trestu smrti za účast ve studentském vysokoškolském hnutí. Trest smrti mu byl posléze změněn na doživotí. Nakonec strávil v komunistických kriminálech 13 let. Své první sbírky publikoval ve 40. letech minulého století a pak byl na víc než 40 let umlčen.

Využil jsem toho, že se počátkem 90. let minulého století v rozhlase vysílal cyklus Oázy v poušti, který připravovala kolegyně Lada Arnautová s Miroslavem Žákem, kde jeden díl byl věnován také Zdeňkovi Rotreklovi, a vybral jsem z něj dvě krátké ukázky.

Logo

„Dneska měříme všechno na decibely dekagramy, kilogramy, stojíme na číslicích počtech samozřejmě na koruně. Tady přichází svět poezie, literatury, s tím spojené samoty. Talent roste o samotě, charakter se tříbí ve společnosti, ale více je, jak nám mladým opakoval Halas, více je charakter než talent. Charakter si talent opracuje, takovou cílevědomou vnitřní prací. My jsme pořád u toho bodu, ta vnitřní práce. Člověk když sestupuje sám v sobě dost hluboko, tak tam najde takové světélko, ten hlas Boží, to má každý člověk.“

Tak se dívá Zdeněk Rotrekl na úlohu básníka. A jak viděl novou politickou situaci?

„Ten listopad nespadl jak nějaký pečený holub. Na tom listopadu 89, vlastně duchovně pracovaly statisíce. Generace obětí. Představte si takovou obrovskou baterii mezi nebem a zemí, která je pořád nabíjená. Únor, poúnorová léta, přišel osmašedesátý rok, baterie ještě nebyla dobita zcela. Muselo přijít dalších dvacet let vědomých a dobrovolných obětí. Které odvozujeme od té oběti nejvyšší. Potom mohlo přijít to, co přišlo, obávám se, že toho nejsme zcela hodni, protože svoboda opravdu není dar hozený žebrákovi.“

autor: Karel Vepřek
Spustit audio