Odvolání členů lihové mafie začal projednávat Vrchní soud v Olomouci

7. červen 2017

Tři dny stráví údajný lihový boss Radek Březina u Vrchního soudu v Olomouci. Ten dnes začal projednávat odvolání v případu daňových úniků. Skupina kolem Březiny podle žalobce připravila stát při fiktivním čistění lihu o téměř šest a půl miliardy korun.

Přísná bezpečnostní opatření včetně vězeňské stráže se samopaly provází jednání u olomouckého vrchního soudu. Ten začal řešit odvolání členů takzvané lihové mafie. Pro údajného šéfa Radka Březinu chce žalobce nejvyšší možný trest.

„Byl tím hlavním, který vše vymyslel a v podstatě i pevnou rukou po dlouhou dobu řídil, čili principiálně by mu měl být ukládán ten nejvyšší trest, což je v daném případě 13 let a 4 měsíce. Ten jeho původní trest byl 13 let,“ říká státní zástupce Miroslav Stoklásek.

Radek Březina několikrát u olomouckého krajského soudu požadoval nejpřísnější potrestání z celé skupiny, přesto se podle svého advokáta Filipa Opatřila nakonec rozhodl žádat o mírnější verdikt.

„Vzhledem k tomu, že se přiznal, učinil poměrně rozsáhlé doznání a spolupracoval, tak se domnívám, že ten trest na samé horní hranici 13 let do věznice se zvýšenou ostrahou je nepřiměřeně přísný. Přiměřený by byl trest v rozpětí od 11 do 12 let, případně se zařazením do mírnějšího typu věznice, to znamená do věznice s ostrahou,“ říká Opatřil.

Senát posoudí také odvolání dalších šesti obžalovaných proti trestům od 3 do 12 let. Kvůli tomu bude podle mluvčího vrchního soudu Vladimíra Lichnovského jednání trvat několik dní.

„Jednání ve věci obžalovaného Březiny a spol. je nařízeno na tři jednací dny. Je to z důvodu rozsahu odvolacích námitek a počtu obžalovaných, kteří budou stát v soudní síni,“ uvedl Lichnovský.

Státní zástupce Miroslav Stoklásek má další požadavky. Kromě několika změn ve výši trestu chce, aby soud zabavil bratrům Březinovým a Kaláčovi veškerý majetek, ne jen jeho část.

autor: ahe
Spustit audio