Odpalovaná bábovka
Zapomeňte na třenou klasiku, tahle bábovka je z těsta odpalovaného. Jedna z posluchaček Apetýtu, která se podepsala jen příjmením Černá, se s námi podělila o netradiční recept na bábovku.
Budete potřebovat:
250 g polohrubé mouky
250 g tuku na pečení
250 g krupicového cukru
5 polévkových lžic vody
6 žloutků
sníh ze 6 bílků
1 prášek do pečiva
podle chuti sekané ořechy
rozinky
kandované ovoce
Postup:
1. Vodu, cukr a tuk dáme do kastrolu a zahříváme do rozpuštění.
2. Do horké směsi přidáme mouku a spaříme.
3. Necháme vychladnout a do vlažného těsta přišleháme žloutky - jeden po druhém.
4. Přimícháme také prášek do pečiva, ořechy, rozinky, kandované ovoce a nakonec zapracujeme bílkový sníh.
5. Těstem naplníme velkou formu bábovku (vymazanou tukem a vysypanou strouhankou/kokosem) tak, aby sahalo zhruba do 3/4 výšky.
6. Pečeme při 180 stupních asi 45 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.