Ode dneška platí nová dálniční známka. Na obchvatu Olomouce už není potřeba

1. prosinec 2017

Od dnešního dne začíná platit nová dálniční známka pro rok 2018. Řidiči si ji mohou pořídit mimo jiné na čerpacích stanicích. Ne všechny jsou ale připravené, někde se začnou kupóny prodávat až příští týden. Někteří Olomoučané si už ale známku kupovat nemusí, a to v případě, že využívají pouze městský obchvat. Ministerstvo dopravy nedávno vyjmulo úsek kolem Hněvotína z dálniční sítě.

„Už mám nachystané nové dálniční známky, zatím máme jenom roční,“ ukazuje nové kupony prodavačka v jedné z prostějovských čerpacích stanic.

Ne na všech benzinových pumpách jsou ale připravení. Na menší čerpací stanici hned za hranicí Prostějova si řidiči známku zatím nekoupí. „Velkoobchod známky neobjednal, takže nám je nedodají. Na velkoobchodě by měli být v pondělí, takže u nás snad v úterý,“ vysvětluje prodavačka Eva.

Největší zájem čeká na konci prosince. Cena dálničních známek se nemění, roční kupón přijde i letos na 1500 korun.

U stojanu právě tankuje do svého auta benzín pan Michal. Nákup nové známky zatím odkládá: „Budu ji kupovat až v lednu. Zatím platí ta letošní, co máme, takže to nechávám na příští rok.“

Kdo známku nebude v roce 2018 vůbec potřebovat, jsou řidiči, kteří nejezdí dál než na obchvat města Olomouce. Ministerstvo dopravy totiž vyškrtlo z dálniční sítě poslední placený úsek u Hněvotína.

„Tato změna umožní řidičům, kteří nemají koupenou dálniční známku, přístup na obchvat od dálnice D46. To byl ten zpoplatněný úsek, kterému se řidiči bez dálniční známky dříve vyhýbali,“ uvedla už dříve mluvčí města Radka Štědrá s tím, že o změnu ministerstvo žádala také radnice.

autor: tas
Spustit audio