Odcizené miliony z kasy brněnské čtvrti Jundrov zčásti pokryje půjčka od města Brna

Část zmizelých peněz z účtu brněnské čtvrti Jundrov pokryje bezúročná půjčka šesti milionů korun od města Brna. Rozhodli o tom ve středu (18. září) radní města a zastupitelé Jundrova.

Na únik zhruba osmi a půl milionů korun přišli pracovníci jundrovského úřadu v první polovině roku. Starostka Jundrova Ivana Fajnorová ze Strany zelených na zastupitelstvu sdělila, že stále poskytují kriminalistům různé dokumenty a další účetnictví. Vyšetřování nadále pokračuje, a proto nechtěla veškeré záležitosti blíže komentovat. Starostka ale potvrdila, že policisté již znají podezřelou osobu a v současné době jí zabavili majetek v hodnotě čtyř milionů korun.

Čtěte také

Jedním z projednávaných bodů byla žádost o půjčku šesti milionů korun. Zastupitelé o víc peněz nežádali, protože šest milionů je přesně částka, která Jundrovu v letošním rozpočtu chybí. Peníze potřebuje na to, aby zaplatila provoz úřadu a byla schopná doplatit veškeré pohledávky, například stavebním firmám. Peníze by od města měla čtvrť dostat v říjnu.

Splátka na 10 let

Městská část bude peníze splácet 10 let. Každý rok vrátí 600 tisíc korun. To by podle Fajnorové nemělo rozpočet výrazně ovlivnit. Jen pro představu, ročně Jundrov hospodaří přibližně s 35 miliony korun. O rozpočtu na další rok budou zastupitelé ještě letos jednat. Zatím ale není jasné, zda kvůli uniklým penězům bude nižší. 

Na zastupitelstvu se opozice snažila vyvolat hlasování o odvolání současné rady městské části. Návrh přímo na zastupitelstvu podal Zdeněk Koudelka z ČSSD. Do programu jednání ale nebyl zařazen. Šest zastupitelů hlasovalo pro návrh, zbylých osm bylo proti a návrh proto nebyl přijat. Koudelka mimo jiné minulý týden podal trestní oznámení na pět členů rady pro zanedbání povinností.

autor: tip
Spustit audio