Odběrová místa v pohraničí se Slovenskem zatím nemohou navyšovat množství testů na covid-19

Kvůli zvyšujícímu se počtu nakažených koronavirem i opatření na hranicích se Slovenskem stoupá zájem o testování.

Odběry pro samoplátce v pohraničí teď nabízí jen hodonínská nemocnice a soukromá laboratoř v Rohatci. Kapacita v obou zařízeních je ale na svém maximu.

Krajská nemocnice využívá analyzátor zejména k testování vlastních pacientů a zaměstnanců. „Máme analyzátor malé kapacity. Volnou kapacitu nabízíme především pro indikované pacienty,“ upozorňuje ředitel nemocnice Antonín Tesařík.

Přístroj pro analýzu vzorků v hodonínské nemocnici má malou kapacitu. Denně vyšetří maximálně 30 lidí a většinou ho využívají pro vlastní pacienty – třeba když je převážejí do jiné nemocnice. Zbývající kapacity dávají k dispozici lidem, které na testy poslali hygienici nebo praktičtí lékaři, a až po nich vyhoví i samoplátcům. První volné termíny mají až v říjnu.

Několik dní si na volný termín počkají i lidé, kteří se chtějí otestovat v Rohatci, říká Roman Jelínek ze společnosti SPADIA LAB, která laboratoř provozuje. „Není to otázka analytická, ale personální. Takže se snažíme navýšit personální kapacity a pak zpřístupníme termíny.“

Testy pro samoplátce jsou v kraji dostupné ještě v Brně, ve Znojmě a v Tišnově.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související