Od vidlí po vidličku. Lidé většinou neví, co všechno děláme. To chci zlepšit, říká ředitelka krajské veterinární správy

20. březen 2023

Od začátku roku nově vede jihomoravskou pobočku Státní veterinární správy Jana Kozáková. Jaké jsou její priority ve vedení úřadu? Společně s odborníkem na nákazy zvířat Ivanem Přikrylem pak odpoví i na dotazy týkající se opatření proti ptačí chřipce či africkému moru prasat.

Kozáková by ve funkci ráda navázala na předchozí vedení. Zároveň si jako prioritu určila zlepšení komunikace s veřejností a osvětu o činnosti úřadu. Zaměřuje se také na vzdělávání: „Přednáším na školách o naší práci, aktuálně například o nákazách afrického moru prasat nebo ptačí chřipce a tam vidím velký potenciál,“ říká Kozáková.

Jihomoravská pobočka Státní veterinární správy má podle nové šéfky to štěstí, že je v Brně veterinární vysoká škola a odborné personální zajištění úřadu je tak i díky tomu dostatečné. Aktuálně chybí pouze veterinární technici na jatkách v Modřicích.

Kontroly na farmářských trzích

Do kontrolní činnosti úřadu mimo jiné spadají stále oblíbenější farmářské trhy. Zde kontroloři zjišťují nedostatky častěji než v kamenných prodejnách. „Obvykle se ale jedná převážně o chybějící označení zboží nebo klamání spotřebitele,“ doplňuje.

Problémem trhů jsou pak také nedostatečné chladírenské podmínky. Přesto se situace na trzích postupně zlepšuje. Pokud kontroly odhalí nějaký prohřešek, snaží se jej trhovci zpravidla řešit přímo na místě.

Čtěte také

Ptačí chřipka se kraji vyhýbá

Chovatele drůbeže, ať už se jedná o velké podniky či drobnochovatele, v poslední době trápila omezení kvůli ptačí chřipce. Jak uvedl odborník na nákazy zvířat Ivan Přikryl, Jihomoravský kraj má to štěstí, že zde letos zatím veterináři nezaznamenali žádné ohnisko. Totéž se týká i afrického moru prasat. Veterinární správa se bude nadále věnovat osvětě v oblasti opatření a drobnochovatelé se také mohou kdykoli informovat o preventivních opatřeních.

Další dobrou zprávou je zlepšující se situace ohledně moru včelího plodu. Zde se podařilo díky dobrému přístupu včelařů snížit počet této pro včely nebezpečné nákazy. Jediným opatřením je totiž kompletní likvidace zasaženého včelstva. Dobrá situace je na jižní Moravě podle Přikryla i v případě varroázy.

Spustit audio

Související