Od infúze ke Knihfúzi. V brněnské Úrazové nemocnici se pyšní novou knihovničkou

Čtyři studentky Kabinetu informačních studií a knihovnictví na Masarykově univerzitě zřídily pacientům rehabilitačního oddělení Úrazové nemocnice Brno novou knihovnu, kterou pojmenovaly Knihfúze. Kromě dvou set knížek knížek obsahuje i časopisy a stolní hry.

„Seřadili jsme to podle barev, ale i podle abecedy, aby čtenáři mohli intuitivně knížku vrátit nebo hledat. Oranžová, modrá, stříbrná – knížky jsou rozdělené do několika kategorií. Je to vlastně deset žánrů – román, thriller, drama, sci-fi, fantasy a tak dále. Máme také další kategorii, která se jmenuje Top 10. Ta je označená zlatou hvězdičkou. Do té jsme vybraly subjektivně knížky, které máme samy rády. Je tam například Malý princ nebo Velký Gatsby,“ vysvětlují studentky Veronika Jílková a Tereza Vaňková.

Výběr titulů, které knihovnička nabízí, je různorodý – od historických románů po aktuální díla a bestsellery. „Chtěly jsme, aby si pacienti mohli vybrat podle toho, co je zajímá, vzhledem k tomu, že tu jsou starší i mladší pacienti,“ komentuje výběr jedna ze studentek.

Pacientka Hana Kobková si Knihfúzi pochvaluje a říká: „Mě se líbí knížky i různé žánry, ale problém jsou malá písmenka, k tomu by byla potřeba lupa, i když už mám brýle. Leží tam i časopisy, takže já to hodnotím velice kladně.“

Manuál ke knihovničce

Čtenáři se nenajdou jenom mezi pacienty, ale i mezi personálem. Jedna z věrných čtenářek je rehabilitační sestra Eva Vašíčková, která už podle kolegyň přečetla skoro celou knihovnu. „Mám ráda romány, detektivky, třeba Betty MacDonaldovou a myslím, že i pro pacienty, kteří jsou tu delší dobu, si tímhle zkrátí a příjemní dobu pobytu.“

Zatím nebyl staráním se o novou knihovničku nikdo pověřen, pacienti jsou prý podle staniční sestry Petry Fišerové ukáznění. „Občas se zapojí i paní primářka, která dbá hlavně na estetický vzhled knihovny, takže občas se o to postará i ona,“ doplňuje Fišerová.

Knihovna od studentek Masarykovy univerzity je také tak trochu dárek k pětiletému výročí rehabilitačního oddělení, jak popisuje primářka Hana Vavrušová.

Spustit audio