Očistné kúry: dva klíče k detoxu a jeden velký mýtus

15. březen 2017

Jarní detox, očista nebo půst. Tahle slova jsou každé jaro slyšet ze všech stran, stejně jako zaručené návody jak se zbavit „jedů“ i nežádoucích kilogramů. Jak to s očistnými kúrami vlastně je, se v poradně Apetýtu ptala i Jarka Vykoupilová.

Zbavte se všech jedů v organismu, očistěte své tělo, dejte si jarní restart! Podobné apely jsou teď slyšet ze všech stran. Mnoho lidí na blahodárnost takzvaných detoxů nebo očistných kúr přísahá. Někdo vyznává několikadenní půst pouze na ovocných a zeleninových šťávách, jiní lidé chtějí pečovat o kondici svých střev pomocí klystýru, další popíjejí litry bylinných čajů. A někteří s těchto lidí svému tělu víc škodí, než pomáhají.

Jak nejlépe po dlouhé zimě prospět svému tělu se v poradně Apetýtu ptala Jarka Vykoupilová Ivy Hrnčiříkové z Katedry podpory zdraví Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. A doporučení odbornice na výživu by se dala shrnout do několika jednoduchých bodů.

Častý mýtus: klystýr střevům neprospívá

Prohlásit některou z metod očišťování organismu za úplně škodlivou se Iva Hrnčiříková zdráhala. Nejvíce výhrad má k pravidelnému používání klystýru, tedy proplachování tlustého střeva.

„Tato metoda nemá v detoxikaci místo, pokud není použita ze zdravotních důvodů nebo například před lékařským vyšetřením,“ varovala odbornice. Vyplachování střeva totiž ničí důležitou a prospěšnou mikroflóru ve střevech, která ovlivňuje náš imunitní systém.

Ostatní nárazové očistné kúry, které zahrnují například úplné vynechání některé části potravy, pak důrazně nedoporučuje všem, kdo mají zdravotní potíže, jsou v rekonvalescenci nebo trpí jakoukoliv poruchou zažívacího traktu.


10 NEJ potravin pro detox
artyčoky
avokádo
červená řepa
česnek
jablka
kiwi
mořské řasy
řeřicha
švestky
brukvovitá zelenina
(např. zelí, květák, brokolice nebo kedluben)

Klíč k očistě: čerstvé ovoce a zelenina

Kdo by chtěl zjara svému tělu co nejvíce prospět, udělá nejlépe, když jej bude zásobit dostatečným množstvím čerstvého ovoce a zeleniny.

„Důvodem, proč na jaře pociťujeme potřebu očistných kúr, je i to, že jsme přes zimu měli takovýchto potravin nedostatek. Ideální je zeleninu a ovoce konzumovat v co nejpřirozenějším stavu, protože vařením i dlouhodobým skladováním přichází o velkou část vitamínů a minerálů,“ upozorňuje odbornice.

K žebříčku „těch nejprospěšnějších“ očistných potravin přidává ještě chřest, otruby, banány, para ořechy, vajíčka nebo tofu. A upozorňuje: „Všechny potraviny na tomto seznamu bychom měli zařazovat do svého jídelníčku zcela běžně.“

Zároveň upozorňuje, že pouhým odšťavňováním ovoce a zeleniny a popíjením čerstvých šťáv se připravujeme o jednu z nejcennějších složek těchto potravin – o vlákninu. Právě její dostatek by měl být součástí jídelníčku nejen při jarní očistě.

Bez pohybu se neočistíte

Iva Hrnčiříková také upozornila, že popíjení kopřivového čaje sice k pročištění organismu prospěje, ale musí jít o časově omezenou kúru se spotřebou maximálně dvou šálků denně.

Zároveň připomněla, že zásadní podíl na odvádění škodlivých látek z těla má lymfatický systém. Pro jeho správné fungování je ale důležitý pohyb. „Nepracuje nezávisle jako třeba srdce, ale spíš na bázi pumpy stimulované pohybem. To je hlavní úskalí sedavých zaměstnání, kdy lymfa v nohách neproudí a my pak máme pocit těžkých nebo oteklých nohou,“ vysvětlila odbornice na výživu.

Upozornila, že když je řeč o pohybu, není třeba se pouštět do vyčerpávajících sportovních výkonů, postačí jen svižnější chůze na čerstvém vzduchu. „Je to pro nás přirozený pohyb, při kterém zapojujeme 80 procent svalů celého těla. A má zásadní účinek na proudění lymfatického systému,“ dodala.

Pozitivní účinek na lymfatický systém má ale třeba i cvičení jógy nebo lymfatické masáže.

autor: ska
Spustit audio