Ochránci přírody zachraňují prales Ščúrnica v Bílých Karpatech

24. říjen 2011

Také v letošním roce pokračuje rozšiřování chráněných lesů a luk v Bílých Karpatech. Český svaz ochránců přírody Kosénka ve Valašských Kloboukách už několik let vykupuje pozemky v okolí přírodní památky Ščúrnica, aby z ní vytvořil pralesní porost.

Bělokarpatský prales vzniká díky štědrosti sponzorů a drobných střadatelů, kteří kupují dárkové poukazy, nebo přispívají do sbírky Místo pro přírodu. Ekologům se nedávno podařilo získat jako patrona projektu herečku Květu Fialovou. Její přítomnost se podepsala na aktivitě dárců. „Hned na jaře se nám podařilo Ščúrnicu rozšířit o tři hektary, takže teď už jsme na dvaadvaceti hektarech,“ upřesnil předseda organizace Českého svazu ochránců přírody Kosénka ve Valašských Kloboukách Miroslav Janík.

V pralese Ščúrnica žije také řada vzácných živočichů, například Mlok skvrnitý

Ochránci přírody počítají, že ještě letos by prales mohl rozšířit možná až o další dva hektary. Cílová plocha Ščúrnice je kolem osmdesáti hektarů. „Zatím jsme tak někde ve třetině nebo ve čtvrtině,“ podotkl Miroslav Janík. Bělokarpatský prales by měl návštěvníkům a následujícím generacím ukázat, jak vypadaly lesy buků a jedlí před stovkami let.

autor: rv
Spustit audio