Oceňovaný vinař Valihrach: Na řeči o víně mě neužije

10. květen 2016

Tři tituly vinaře roku a medailí z domácích i mezinárodních soutěží nepočítaně. Přitom Vinařství Josef Valihrach začínalo po roce 1989 od nuly. A za celou dobu existence nikdy nevyužilo žádné dotace.

Těžko byste hledali lepší předobraz úspěšného vinaře než je Josef Valihrach. Mezi jeho nejčerstvější „zářezy“ patří letošní druhé místo na soutěži Chardonnay du Monde. „Nedávno jsem od nich dostal zprávu, že jsme dokonce nejúspěšnější, protože jsme během šesti let obsadili všechny pozice od pátého do prvního místa,“ raduje se devětapadesátiletý vinař.

Sazeničky chardonnay přivezli Valihrachovi z Francie, protože u nás se před rokem 1989 tato odrůda nepěstovala. „Bylo to určité riziko, protože jsme s ním začínali jak jedni z prvních. Ale udělali jsme s pěstitelem rozbory půdy a výběr klonů tomu přizpůsobili,“ vzpomíná Josef Valihrach.

Navzdory úspěchům, které jeho vinařství už léta slaví, zůstává značka Valihrach značkou rodinnou. Přitom její historie se začala psát až v roce 1989. „Když jsme v roce 1989 začínali, neměli jsme nic, jen sto tisíc dluh na domě,“ popisuje začátky dvojnásobný dědeček.

I když ale firma začínala od píky, nikdy nevyužila možnost státních nebo evropských dotací. „Ani jedinou korunu. Když je člověk zdravý a má podporu doma, jde to i bez dotací. Podle mě dotace křiví podnikání. Ale kdo je bere, ať bere, je mu přáno,“ krčí rameny Valihrach.

Rozdíl mezi 24 a 42 měsíci? Poznáte, když se napijete

Dnes mají Valihrachovi dvacet hektarů vinic, o které se převážně stará Josefův bratr František. A ve firmě pracuje i jeho bratranec, syn, zeť, manželka a švagr pomáhá, když je třeba. Všechny zpracovávané hrozny pochází z vlastních vinic Valihrachů, žádné hrozny nenakupují.
Sazeničky zajímavých odrůd dováží často ze zahraničí - ono oceňované chardonnay z Francie, ryzlink rýnský z Německa.

A jaké je oblíbené pití Jožky Valihracha staršího? „Sekt. Mám sekty rád a naučil jsem na ně celou rodinu, vždycky je u nás otevřená lahev,“ prozradil Marcele Antošové v rozhovoru.

Vinařství Valihrach je rodinná firma

Vinařství Josef Valihrach sekty i vyrábí. I když zpočátku to nebylo nijak snadné a taková výroba se dost prodražuje. Používají totiž šampaňskou metodu kvašení v lahvi, které musí zůstat ležet podle zákona alespoň 8 měsíců.

„Zabírá to místo. Ale my necháváme lahve ležet minimálně 24 měsíců, teď už máme i 42 měsíců. Původně jsem si myslel, že je to zbytečné, ale není. Poznáte to, když se napijete,“ upozorňuje trojnásobný Vinař roku.

Ač o jeho kvalifikaci a vinařském umění nemůže být pochyb, hodnocení buketů a ovocných závanů v chuti vína od něj nečekejte. Rovnou přizná, že na tyhle řeči ho příliš neužije.

„Prostě to neumím pojmenovat. To je i důvod, proč naše vína nemají zadní etiketu, kam se obvykle tyhle věci píšou. Kdo to umí popsat, ať si to tam píše, ale já to neumím,“ konstatuje.

autor: ska
Spustit audio