Obviněný předseda Krajského soudu v Brně zatím zůstane ve funkci

2. listopad 2012

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek rozhodne o tom, zda předseda Krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek dál setrvá ve své funkci, až po vyřízení jeho stížnosti na trestní stíhání.

Zahájeno bylo v souvislosti s údajně předraženou stavbou brněnského justičního areálu. Do rozhodnutí o stížnosti Krajským státním zastupitelstvím v Ostravě může Pořízek normálně vykonávat všechny své pracovní povinnosti.

Kauza předraženého justičního areálu se táhne léta a už v roce 2008 kvůli ní Jaromír Pořízek čelil kárnému řízení. Bylo zastaveno a tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se kvůli tomu odvolal k Nejvyššímu soudu. Ani tam neuspěl.

Sám Pořízek k tomu tehdy řekl: „Za nějakých 800 milionů se tato stavba nikdy nedala postavit. Nikdy to nebyla dohodnutá cena výstavby.“

Pořízek obvinění považuje za absurdní

Dnes tuto záležitost naprosto odmítá komentovat. Své stručné stanovisko sdělil jen prostřednictvím tiskové mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové: „Pan předseda považuje obvinění za absurdní.“

Předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka policie obvinila kvůli údajnému předražení stavby nového justičního areálu. Věc řeší krajské státní zastupitelství v Ostravě, důvodem je možná podjatost brněnských státních zástupců.

Za stavbu justičního areálu už byl Krajský soud Brno také pokutován, a sice Finančním ředitelstvím. Nejprve dostal sankci ve výši dvou miliard, po odvolání byla snížena na půl miliardy.

Spustit audio