OBRAZEM: Opravy hotelu Avion pokračují, podívejte se.

24. červenec 2017

Z brněnského funkcionalistického hotelu Avion dělníci odstranili všechny dodatečné úpravy a repasují původní ocelová okna. Podívejte se na aktuální fotografie z útrob národní kulturní památky.

V centru Brna pokračuje oprava jednoho z nejužších hotelů v Evropě. Funkcionalistický Avion léta chátral. Jeho majitelé mu teď vrací podobu, jakou před 90 lety navrhl architekt Bohuslav Fuchs. Na osm metrů široké parcele vytvořil unikátní budovu se sedmatřiceti pokoji.

Nejimpozantnějším prostorem celého hotelu jsou první tři poschodí. Prostor je otevřený a různě propojený. Člověk dokáže díky tomu pohledem obsáhnout i dvě patra najednou.

Pohled do unikátního prostoru tří otevřených poschodí.

„Ten prostor je opravdu impozantní, vždycky říkám, že působí katedrálně,“ říká stavbyvedoucí Rudolf Vilček. V přízemí kdysi byla braserie (tedy pivnice pozn. red.), nad ním restaurace a ve druhém poschodí kavárna se salónkem.

Pohled do unikátního prostoru tří otevřených poschodí.

Celý hotel Avion je postavený na velmi úzké středověké parcele, která má na šířku osm metrů a na hloubku od ulice třicet čtyři.

Původní opaxitové desky z fasády projdou údržbou a vrátí se na místo.

Pod plachtou na staveništi teď leží opaxitové desky, jedno ze specifik hotelu, které musí zůstat zachované.

Rekonstrukce funkcionalistického hotelu Avion.

„Je to opaxitové zasklenění, obložení čelní fasády. Opaxitové sklo se dnes už u nás nevyrábí,“ upřesňuje Rudolf Vilček.

Bílé desky jsou tak převážně ty původní, které dělníci z fasády snímají. „Musíme je trošku zbrousit a hlavně strhnout, aby se daly mezi sebou vysilikonovat,“ vysvětluje stavbyvedoucí.

Většina desek se potom vrátí zpět, ale asi deset procent desek musí stavbyvedoucí sehnat jinde.

Velká ocelová okna.

Dalším problematickým bodem jsou ve funkcionalistické budově původní ocelová okna, která prochází kompletní repasí. Tu má na starosti Petr Zouhar.

„Repasují se velmi těžce, protože došlo ke statickému poklesu celé stavby a tím pádem jsou ty ocelové konstrukce velmi křivé. Teď se snažíme, aby okna při otvírání jezdila co nejlehčeji,“ konstatuje Zouhar.

Mechanismus posouvající ocelová okna. Ta nechal majitel repasovat.

Těžké rámy se posunují pomocí systému řetězu a kladek – jak okno vnitřní, tak venkovní. Při obnově museli odborníci věnovat zvýšenou pozornost i závaží, které drží okno otevřené.

„Musíme závaží doplňovat, protože okna jsou teď těžší. Jsou zasklená izolačním dvojsklem, takže jsou těžší, než původně. Proto stávající závaží musíme ještě doplňovat, abychom vyrovnali hmotnost okna,“ upřesňuje.

Výhled s terasy hotelu, která bude přístupná veřejnosti.

Na střeše budovy je terasa s nádherným výhledem na Špilberk. Ta by po dokončené rekonstrukci měla být přístupná veřejnosti. Majitelé hotelu s ní ale původně měli jiný záměr.

Nejvíce práce zatím odvádí dělníci na fasádě, vnitřní prostory přijdou na řadu na podzim.

„Chtěli jsme z toho udělat apartmán v nejvyšším poschodí, ale památkáři to zamítli. Tak jsme si řekli, že je škoda je z toho dělat pokoj, ať je to pro širší veřejnost a bude z toho terasa,“ shrnuje spolumajitel hotelu Avion Stanislav Berousek.

V průběhu rekonstrukce zmizí všechny nadbytečné dostavby.

Hotel Avion má statut národní kulturní památky. „Je to výjimečné dílo. Ta jeho výjimečnost spočívá především v tom, že architektovi se podařilo zastavět velmi problematickou parcelu, což s sebou samozřejmě neslo plnou řadu problémů, které se právě podařilo architektovi vyřešit,“ říká Tomáš Vícha z národního památkového ústavu v Brně.

Největším problémem podle něj bylo zajištění dostatečného osvětlení uvnitř hotelu i vnitřní dispozice, která musela pracovat se světelnými možnostmi.

Památkáři na rekonstrukci dohlížejí. Na podzim by měla být hotová fasáda hotelu, potom dělníci pustí do interiéru a do pokojů. Náklady na rekonstrukci nechtějí majitelé sdělovat. Památkově chráněný hotel obnovují bez pomoci dotací.

autor: jel
Spustit audio