OBRAZEM: Hory sněhu, ledové dráhy i okruh na biatlon. Na výstavišti vyrůstá olympijský park

Zimní olympijské hry začnou za necelé tři týdny nejen v jihokorejském Pchjongčchangu, ale i v areálu brněnského výstaviště. Už teď tam vznikají sportoviště pro Olympijský festival, který přinese možnost vyzkoušet si olympijské sporty na vlastní kůži.

Před čtyřmi lety vyrostl olympijský park na pražské Letné, letos dostanou možnost si jeho atrakcí užít návštěvníci v Brně a v Ostravě. Budou mít možnost nejen sledovat výkony našich sportovců, ale také si mnohé disciplíny otestovat na vlastní kůži.

Jednotlivá sportoviště a také zásoby umělého sněhu už teď vznikají na brněnském výstavišti. Zatím se ale pod obří kopulí pavilonu Z ozývá místo jásání jen ozvěna nástrojů potřebných na montáž kluziště.

Ledová plocha poslouží hokeji i krasobruslení.

„Už se tu rýsuje kluziště a vedle dráhy na curling. Na venkovní straně pavilonu Z bude snowboardový areál s freestylovým parkem, na druhé straně pavilonu bude bruslařská dráha. Připravujeme i biatlonový ovál s laserovými zbraněmi,“ vypočítává generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.

Stavba kluziště uvnitř pavilonu Z.

Venkovní bruslařská dráha nabídne i bobový trenažér a příznivci volného bruslení budou moci využít desítky metrů ledových cestiček. Celkem má být na Olympijském festivalu zastoupena třicítka sportů.

Sníh bude i v deseti stupních nad nulou

Zásoby umělého sněhu už chrlí sněhová děla poblíž pavilonu Z. Ke dvěma pětimetrovým hromadám v průběhu pondělka přibývala třetí. Pořadatelé nehodlají dopustit, aby se olympijský park ocitl na suchu.

Hromady technického sněhu jsou určené nejen pro snowpark.

„Počasí sledujeme, ale dnes jsou technologie tak daleko, že jsou schopné vyrábět sníh i v plusových teplotách. Technický sníh dnes ani netaje tak rychle jako přírodní. Když si vzpomenu na Letnou, tam bylo během února plus dvanáct i plus třináct a bylo možné sněhové sporty provozovat, i když okolo všechno teklo,“ rozhání obavy Petr Graclík.

Pod širým nebem lidé vyzkouší bruslařskou dráhu i batlonový ovál.

Slavnostní zahájení Olympijského festivalu v Brně i v Ostravě je naplánované na pátek 9. února hodinu před polednem. Festival potrvá stejně jako hry až do 25. února. Pořadatelé věří, že do Brna i Ostravy celkem dorazí přibližně 400 tisíc lidí, stejně jako před čtyřmi lety na Letnou.

autoři: David Nekvinda , ska

Související