Obnovu cihlového mostu u Mikulova komplikují statické poruchy, práce jsou v polovině

Statické poruchy, nekvalitní cihly nebo nesoulad historického projektu s novodobými stavebními předpisy. To vše protahuje a prodražuje rekonstrukci barokního cihlového mostu u Mikulova.

Památku ze 17. století téměř pohltilo bahno a zeleň. Patnáctiobloukový most by měl být znovu funkční příští rok. Práce vyjdou na 35 milionů korun, z toho 30 milionů pokryje evropská dotace.

Rekonstrukce barokního cihlového mostu u Mikulova

„Zabýváme se hlavně cihlovými fasádami. Teď tady máme tři spárování. Do zděných pilířů a starých částí. Část první, která je opravená, je poměrně stabilní. Ta druhá část je loterie. Nechali jsme povolat statika, protože sami nejsme schopni vyhodnotit, jestli bude reálné ten most spravit natolik, aby to bylo bezpečné,“ vysvětluje Robert Vymyslický.

„Od začátku jsou nějaké nové zjištěné skutečnosti a řešíme je,“ říká manažerka projektu Kateřina Korandová z mikulovské radnice. Problémem byla dodávka cihel, kterými bylo třeba doplnit původní zeď. „Ty cihly z doby kardinála Ditrichštejna jsou opravdu extrémně kvalitní. Všechny další cihly vedle těch dichtrištejnských nejsou v takové úrovni.“ Takže se použily hlavně ty původní.

Rekonstrukce barokního cihlového mostu u Mikulova

Z velké části už je opravené i zábradlí mostu, kde ale musely být provedeny projektové změny. „Rozhodli jsme se po domluvě s památkáři, že most více přizpůsobíme původnímu vzhledu,“ vysvětluje Josef Hromek, který má na mikulovské radnici na starost památkovou péči. „To zábradlí mělo výšku 80 centimetrů. Ale protože dnešní normy vyžadují vyšší výšku, tak tu jsme se rozhodli navýšit pomocí kovaného zábradlí.“

Rekonstrukce barokního cihlového mostu u Mikulova

Pokud jde o ty přístupové cesty k mostu, ty se podařily vybudovat během půl roku. „Je možné vidět novou cestu kolem lesa, která navazuje na bývalou signálku. Na druhé straně mostu máme novou příjezdovou cestu, která směřuje na bývalou hraniční cestu vedoucí do Rakouska,“ doplňuje Hromek.

Všechny změny v projektu prodlouží stavbu asi o měsíc a prodraží ji zhruba o půl milionu korun. 

autor: gaj
Spustit audio

Související