Oblečení, hračky nebo třeba kočárky pro pěstouny schraňuje českobudějovický sklad

16. prosinec 2021 10:09

Od malého miminka až třeba po desetileté dítě. Přechodní pěstouni musí mít vybavení pro svěřence různých věkových kategorií. To, jaké dítě dostanou do péče, se navíc můžou dozvědět opravdu na poslední chvílí. Se sháněním potřebných věcí jim pomáhá českobudějovický sklad pěstounů.

Ve skladu jsou v regálech desítky krabic s hračkami a oblečením, nechybí ani další potřeby jako kočárky. „Pěstouni si zkrátka vyberou, co potřebují. Vědí, co jejich děti mají rády,“ říká majitelka skladu Jana Seilerová.

Uvítá podle svých slov finanční příspěvky, ale lidé můžou nosit i oblečení. „Pěstouni dostávají i starší děti, stále nám chybí třeba hračky pro školáky. Dostáváme ale stále hezčí a hezčí věci, pěstouni jsou nadšení, že mohou svým dětem dát to samé, co ostatní,“ popisuje majitelka.

Čtěte také

Sklad se teď dokonce rozrostl. „Chtěla jsem pěstounům nabídnout opravdu všechno, co nám lidé vozí, a neodmítat. Tím pádem teď máme trochu větší nájem a budu moc ráda, když nám lidé pomohou nejen věcnými dary, ale i financemi, které pokryjí náklady,“ vysvětluje.

Sklad využívá například dlouhodobá pěstounka Marika Gajdošová. „Přijdeme do skladu, tady si věc vezmeme a to, co díky tomu ušetříme, můžeme dětem dát jiným způsobem. Zbývá na různé kroužky, jezdíme na výlety, dostaneme se i do zoologické zahrady,“ pochvaluje si.

Především přechodní pěstouni často děti přebírají prakticky z hodiny na hodinu. Do skladu si ale mohli jezdit i v době lockdownů, což bylo užitečné hlavně kvůli uzavření obchodů. „Oni většinou nechtějí nakupovat online. Je to dost zdlouhavé, složité, trvá, než věci přijdou, pak třeba nesedí, do toho pečovat o dítě, když zvlášť ze začátku je ta péče velmi složitá,“ připomíná Jana Seilerová.

Sklad pomáhá všem pěstounům v Jihočeském kraji. Otevřeno má jeden den v týdnu a v případě potřeby i častěji.

Spustit audio

Související