Oblast jižně od Vídně zasáhlo zemětřesení, pocítili ho i lidé na Moravě

25. duben 2016

Východní Rakousko dnes krátce po poledni zasáhlo zemětřesení o síle 4,1 stupně Richterovy škály. Ohnisko bylo asi 20 kilometrů jižně od Vídně, otřesy pocítili i obyvatelé jižní Moravy.

Podle Rakouského meteorologického institutu se otřesy ozvaly kolem 12.30 a trvaly asi pět vteřin. Nejcitelnější byly v oblasti města Alland nedaleko Vídně.

Drnčení oken, cinkání skleniček nebo citelné zhoupnutí zaznamenali i lidé na jihu Moravy.

„Zemětřesení bylo pocítěno v mnoha místech jižní Moravy, zejména v Brně, ale také ve Znojmě, ve Slavkově, v Židlochovicích nebo v Třebíči. Několik údajů máme hlášených i z jižních Čech,“ řekla Radiožurnálu Jana Pazdírková z Ústavu fyziky země Masarykovy univerzity.

Podobně silná zemětřesení ve Východních Alpách jsou podle ní relativně běžná. Neobvyklé není ani to, že dolehnou až do Česka. Žádné škody by ale u nás napáchat neměly.

„V takové vzdálenosti od ohniska, v jaké leží jižní Morava, už se neděje v podstatě nic závažného, nebývají už hlášeny žádné škody na budovách, například v podobě prasklin omítek a podobně,“ dodala Pazdírková.

Naposledy byly podle ní na českém území zaznamenány otřesy z Rakouska v září a říjnu roku 2013, i tehdy mělo zemětřesení epicentrum jižně od Vídně.

Oblast jižně od Vídně zasáhlo zemětřesení
autoři: ČRo , dka , jel
Spustit audio