„Objev roku“ Alžběta Michalová v brněnské kavárně SKØG Urban Hub

18. březen 2015

Básnický debut Alžběty Michalové Zřetelně nevyprávíš je jednou ze tří knih, které byly v rámci letošního udílení cen Magnesia Litera navrženy na titul Dilia Litera pro objev roku.

Alžběta Michalová, narozená v roce 1991, je studentkou režie a dramaturgie na Divadelní fakultě JAMU a je také dramaturgyní divadelní platformy DOK.TRIN.

Pod názvem Zřetelně nevyprávíš vydala v nakladatelství Fra svou sbírku rodinných žalozpěvů, nářků i výkřiků nad vlastním dětstvím. Vystavila křehký a krutý účet matce a otci. Jak kdysi poznamenala básnířka Viola Fischerová: „A rodiče pak mohou žasnout, co za podivné přecitlivé dítě tu s nimi žilo, a oni o tom nevěděli. A v lepším případě mají o čem přemýšlet.“

Knížka byla 29. ledna uvedena v brněnské kavárně SKØG Urban Hub na večeru pořádaném nakladatelstvím Fra. Autorského čtení Alžběty Michalové se zúčastnili také Petr Borkovec a Jáchym Topol. Reportáž natočila studentka Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na Divadelní fakultě JAMU Markéta Sára Valnohová.

Uvedení básnické sbírky Alžběty Michalové Zřetelně nevyprávíš

Alžběta Michalová se jí v rozhovoru svěřila: „Já jsem se domluvila s Petrem a s Jáchymem, kdy bude to čtení, a shodli jsme se na tom, že nenajdeme jiný termín než 29. ledna. A pak jsem se dozvěděla, že 29. ledna mají rodiče dvacáté výročí svatby. Takže se tu sešla celá rodina, aby to dvacáté výročí oslavila na mém autorském čtení. Jsem hrozně ráda, že to tak může být a že jsou schopni ty básně vnímat z takového odstupu.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.