Obchvat Lechovic na Znojemsku je hotový. Silničáři po více než dvou letech dokončili stavební práce

Čtyři a půl kilometru, které uleví celým Lechovicím na Znojemsku. Po více než dvou letech silničáři dokončili stavbu obchvatu obce. Dnes jej slavnostně otevřeli.

Krátce před polednem zástupci obce Lechovice a Ředitelství silnic a dálnic slavnostně otevřeli 4,5 kilometru nové silnice I/53 mezi Brnem a Znojmem. Obcí projíždí podle odhadů radnice přes 15 tisíc aut denně. Jednu třetinu tvoří kamionová doprava. Současný úsek silnice první třídy v Lechovicích je posledním na trase Brno – Znojmo, který vede středem zastavěného území.  To se ale od dnešního dne změní.

Vjezd a výjezd do obce

Podle informací od silničářů bude provoz na novou silnici převeden krátce před dnešní půlnocí. Úsek za 270 milionů korun má pět mostů a bude křížit dvě silnice. Jednu na Bořice, druhou do Čejkovic.  V návaznosti se uzavře původní silnice do Lechovic, a to v úseku ve směru od Znojma mezi křižovatkou s obchvatem až po zastavěnou část obce. Autobusy ale úsekem projedou. Některé zastávky ale budou přeloženy. To stejné platí i pro původní výjezd z obce. Ten rovněž bude až do 1. srpna uzavřen.

Podle slov starostky Žanety Dohnalové za KSČM to bude pro obec úleva. Nově by v ní měl být větší klid. Přecházení pro chodce nebo jízda na kole pro cyklisty by také měla být bezpečnější. Rekonstrukce průtahu obcí nebudou potřeba tak často jako doteď. Opravené úseky podle starostky vydržely kvůli nadměrnému počtu aut zhruba jeden až dva roky. Následně se na silnici tvořily výtluky a koleje, kvůli kterým pak projíždějící auta a kamiony způsobovaly hluk. Průtah Lechovic mají silničáři rekonstruovat letos na podzim.

autor: tip
Spustit audio