Občas jsem chodil místo klavíru na fotbal, ale pak mě muzika chytla, přiznává skladatel a sbormistr Fiala

12. květen 2023

Petr Fiala je skladatelem, dlouholetým hudebním ředitelem a sbormistrem Českého filharmonického sboru Brno. Patří k významným osobnostem kulturního života a letos oslavil osmdesátiny.

Pokud by si ale sám mohl vybrat, tak by svá životní výročí přešel bez povšimnutí. „Já sám narozeniny moc neslavím, ale kulatiny jsou kulatiny. Díky tomu bylo letos kolem oslav velmi rušno, dokonce jsem v souvislosti s tím měl i premiéru mé zatím poslední skladby Stabat Mater. Pro mě je nejdůležitější zdraví, a že díky tomu mohu stále dělat to, co dělám. Ročně se sborem odzpíváme zhruba sto koncertů ročně, doma i v zahraničí.“

Fiala pochází z početné rodiny – je nejstarší z třinácti dětí. „I když rodiče nebyli profesionální hudebníci, tak se u nás doma muzika živě provozovala. Každou neděli odpoledne u nás byly hudební dýchánky. Maminka krásně zpívala a hrála na housle, rodiče nás záhy dali do hudební školy. Na klavír jsem hrál od pěti let, i když jsem občas tajně místo lekcí chodil kopat fotbal. První skladbičky jsem psal už jako desetiletý kluk, takové písničky pro svoje sourozence,“ vzpomíná na dětství. Některé jeho rané skladby se dochovaly dodnes.

Sbormistr Petr Fiala

Janáčkovu akademii múzických umění v Brně absolvoval v roce 1971. Tehdy byl přesvědčený, že se uplatní jako skladatel. V současné době je ale více vnímán jako sbormistr a dirigent úspěšného a renomovaného hudebního tělesa. „V zahraničí nás považují za jeden z nejlepších evropských pěveckých sborů. To nám pomáhá prosadit se v celosvětové konkurenci špičkových hudebních těles.“

Co se mu přihodilo v souvislosti s jeho jmenovcem, současným premiérem Petrem Fialou? Na jakém díle aktuálně pracuje a jak to probíhá? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.