O služby bednářů je zájem, řemeslo ale patří mezi vymírající. U Bařinů se mu věnují od 19. století

17. září 2019
Vesele i Vážně o Víkendu

Bednářem se dnes už nedá vyučit. Až osm století staré řemeslo tak patří mezi ta vymírající, i když je o služby bednářů zájem. Hlavně teď v době vinobraní.

Zatímco dřív na Moravě pracovaly stovky bednářů, dnes se tam ruční výrobě dřevěných sudů věnují poslední tři firmy. Ve vinařské obci Čejkovice na Hodonínsku začal v 90. letech s tímto řemeslem Eduard Bařina. Jeho předci se věnovali bednářství už od 19. století.

Bednářská dílna Eduarda Bařiny v Čejkovicích

„Když to dáte do nerezu, ta nádoba tomu vínu moc nepřidá, ale když to dáte do toho dřeva, tak vám to prodýchá, tudíž se to víno malinko okysličí. A zazrává tam to víno. Dřevo se potom přírodně suší tři roky,“ vysvětluje Eduard Bařina.

Na hoblování slouží bednářská modla. „Každá nádoba má přesně svoji modlu, svoji velikost, abychom to udělali přesně. Na dvoře se dělají ‚ohně‘.“ No a nad roštem se sud stane kulatým… „Já jsem dělal řezbářské věci a jeden z posledních předků mi to ukázal a navedl mě na to vyřezávání sudů,“ dodává Bařina, který se řezbářství stále věnuje.

Bařina se stále věnuje řezbářství

Víno patří k našim tradicím, k naší lidové kultuře. Má podle Eduarda Bařiny bednářské řemeslo budoucnost? Dokud se bude pít, tak prý určitě. Odkaz už po sobě bednář Bařina zanechal. Ulice v Čejkovicích, ve které jeho firma sídlí, právě díky němu už několik let nese jméno Bednářská.

Spustit audio

Související