O příspěvek do Tříkrálové sbírky žádají na jihu Moravy tisíce dobrovolníků

Tříkrálová sbírka 2012 začíná. V Jihomoravském kraji vyráží žádat lidi o příspěvek asi patnáct tisíc dobrovolných koledníků. Větší část peněz zůstane v regionu, v němž se vyberou. Sbírka potrvá do 14. ledna.

Jedna desetina výtěžku Tříkrálové sbírky půjde na zahraniční pomoc, devět desetin zůstane doma. „Tentokrát podpoří například zařízení pro lidi bez domova v Brně, dobrovolnické centrum v Břeclavi a výjezdní krizové týmy na Blanensku,“ vyjmenovává regionální projekty mluvčí Charity Diana Kosinová.

Tříkrálová sbírka každý rok přitahuje podvodníky. Ty pravé koledníky lidé podle mluvčí Diany Kosinové bezpečně poznají podle několika znaků: „Na plastové kasičce je charitní logo a je zapačetěná. Je na ní nálepka s razítkem příslušného obecního nebo městského úřadu. Každá skupinka má očíslovanou průkazku s podpisy příslušného biskupa a ředitele Charity“

Koledníkům charitativní akce dnes v brněnské Katedrále Petra a Pavla požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Tříkrálová sbírka je největší charitativní akcí v České republice. Letos se do ní po celé zemi zapojilo na padesát tisíc dobrovolných koledníků.

Spustit audio