O povolení k výsadbě vinic musí vinaři požádat do konce března. Zájem je o tradiční i odolné odrůdy

22. březen 2017

Až o 177 hektarů mohou letos tuzemští vinaři rozšířit plochu svých vinic. O povolení na novou výsadbu mohou žádat do konce března. Zájem je především o tradiční odrůdy, vinaři ale často zkoušejí i ty, které mají být odolné vůči chorobám nebo mrazům.

Přesně před rokem rozšiřoval o půl hektaru svůj vinohrad Pavel Košulič z Hustopečí u Brna. Pozemky má ve strmém svahu a tak sázet musel ručně bez pomoci strojů. A i letos chystá půdu pro další sazenice- tentokrát Tramín.

„Pokud jste na tom tak jako my, kdy získáte pozemek, který plný akátu, šípku a různých náletových dřevin, tak je to mnohem pracnější. Protože je to jednak třicet let ladem, jednak musíte vyklučit nálety, pak se to musí znovu zaorat regulačním pluhem. Takže je to otázka nějakých dvou, tří let než na tu vinic můžete vysadit,“ řekl Košulič.

Podle kvóty Evropské unie mohou vinaři u nás rozšířit plochy svých vinic o 177 hektarů. Zájem je především o tradiční odrůdy jako je Veltlínské Zelené, Müler Thurgau, Pálava nebo Chardonnay. Objevují se ale i tzv. PIWI odrůdy, které mají být odolné neboli rezistentní vůči houbovým chorobám.

„Jenomže získání rezistentních odrůd vede ke snížení kvality,“ upozorňuje Lubomír Glos, který v 90. letech vyšlechtil známou moravskou odrůdu Cabernet Moravia.

Čtěte také

Ve státní odrůdové knize je už dva roky zapsána i odrůda Mery z Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích. „To dítko je taková mírně aromatické. Je to rezistentní Muškát moravský. Je mírně polopozdní, až pozdní, má svěží kyselinku, aroma také má, ale má pevnou slupku, takže ji nenapíchávají vosy,“ upřesnil šlechtitel Zdeněk Habrovanský. O povolení pro novou výsadbu mohou vinaři žádat až do konce března.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio