O plošné testování na koronavirus je zájem. Lidé v Brně vyčerpali denní kapacity během pár hodin

Stovky dobrovolníků dorazily během prvního dne na testování kolektivní imunity kvůli koronaviru.

Hlavně ráno museli kvůli slovním potyčkám zasahovat v Brně strážníci a vojenská policie. Odběrové stany jsou také v Praze a v Litoměřicích. Díky výsledkům studie budou epidemilogové vědět, kolik lidí prodělalo nemoc covid-19 bez příznaků. To pomůže při uvolňování koronavirových opatření.

Šestašedesátiletá paní Jana přišla do fronty na Moravském náměstí v Brně několik minut před otevřením stanu. „Bylo to takové nezorganizované, měli tady natáhnout aspoň nějaké šňůry.“

U odběrů asistují medici z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Podle jejího děkana Martina Repka se denní kapacita otestovaných vyčerpala za necelé tři hodiny. „Brňanům bych chtěl poděkovat za aktivitu. Na druhou stranu bych je chtěl poprosit, aby tu návštěvu rozložili do následujících osmi dnů.“

Čtěte také

Plošné testování bude v Brně probíhat vždy v čase od 8 do 18 hodin, mezi 8 a 10 je čas vyhrazený jen pro seniory starší 60 let. Dva odběrové stany se nachází na Moravském náměstí a v Bohunicích na parkovišti před univerzitním kampusem.

Člověk si na test musí vzít průkaz totožnosti nebo kartičku pojištěnce, nesmí mít akutní zdravotní potíže, musí mít teplotu nižší než 37,3 stupně Celsia, to medici kontrolují. Výsledky testu po odebrání vzorku krve z prstu se lidé dozví do půl hodiny. Pracovníci odběrového stanu navíc slíbili, že zítra čekaní ve frontách lépe zorganizují tak, aby nedocházelo k šarvátkám, jako dnes ráno.

V pátek 24. dubna se otevřou testovací stanoviště v Olomouci, Litovli a v Uničově.

autoři: ahe , Tomáš Kremr
Spustit audio