O lipce, patriotech, starých sklepích a mladých písních v Bzenci

13. listopad 2021

První polovina listopadu je časem mladých vín a starých písní, a obzvlášť v místech, kde má vinařství po staletí tradici. Nejinak je tomu v Bzenci, městě, ležícím už více než 100 let v jihomoraském kraji na Hodonínsku.

Velký rozvoj vinařství v Bzenci byl dán nejen zvláštními půdními podmínkami, ale také příchodem silné židovské komunity, která se na něm už od 14. století podílela. Židé vybudovali v Bzenci historicky nejstarší sklepy, které jsou na místě dodneška a ve vinařské i vinohradnické tradici tam pokračuje řada místních rodin a vinařů.

Jedním z těch, kdo vinařské žezlo zdědil po meči, je i Jan Bezchleb. Není ovšem po otci a dědovi pouze vinař, ale také enolog, a jeho Vinum Moravicum sídlí v těch nejstarších bzeneckých sklepích.

Jak se v Bzenci pracuje s vínem dnes, co je podstatou tamních slavných vín, jimž kdysi vévodila Bzenecká lipka, a v čem se od ní liší neméně slavný Bzenecký patriot? Jaký je rozdíl mezi mladými svatomartinskými víny a odůdami vhodnými k archivování? Proč má víno rádo, když se o něm mluví, a proč se při víně vždy zpívá? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio