O léčivém koření: Muškátový oříšek používaly naše babičky proti průjmu
Muškátový oříšek a muškátový květ míváme doma a tu a tam po nich sáhneme. Zatímco květ používáme spíš do pečiva a světlých omáček, oříšek se přidává k jehněčím a skopovým masům, do zeleninových směsí nebo do bešamelu.
Jak květ, tak oříšek mají sice trochu odlišnou vůni a chuť, ale velmi podobné účinky na naše zdraví. Obě tato koření povzbuzují chuť k jídlu, posilují nervy, pomáhají při nachlazení a bronchitidě nebo při revmatismu.
Kousek muškátového oříšku si naše babičky nastrouhaly a zapily vodou, když je trápil průjem. Používaly ho také při jaterních, kožních a zažívacích potížích. Obojího koření se používá opravdu málo, téměř jako šafránu, ale i tak je zdravé a delikátní.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka