O hrdosti, mateřství i demokracii. Zlínské divadlo uvede inscenaci vzniklou spojením antických her

Městské divadlo ve Zlíně v sobotu uvede premiéru inscenace Trojánky. Ta vznikla spojením několika antických Eurípidových her.

Pojednává především o osudu žen, jejich hrdosti, naději i mateřském citu. Režie moderně pojatého představení se ujal Jan Antonín Pitinský.

V inscenaci zazní také antické citáty o demokracii, které se ukazují jako nadčasové a velmi aktuální.

„I přes monarchistické uspořádání Řeků a Trójanů o osudech rozhoduje vesměs demokratický způsob rozhodování – totiž kolektivní hlasování. Je ironií osudu, že tato demokratická volba vede ke smrti mnoha nevinných a bezbranných. Demokratická volba jeví se v Eurípidových hrách jako věc velmi křehká, zneužitelná, manipulovatelná,“ uvedl dramaturg Vladimír Fekar.

V hlavních ženských rolích se představí Helena Čermáková, Eva Daňková, Marta Bačíková, Tamara Kotrbová, Jana Drgová a Markéta Kalužíková. „Všechny ty ženy to hrají překrásně. Diváci si spolu s nimi mohou srozumitelně a řecky barvitě prožít příběh hlavní hrdinky Hekabé i jejích dcer a vnoučat,“ uvedl Pitínský.

Scénu navrhl Milan Nytra, v části Andromaché je vytvořena z dvanácti klavírů. Kostýmy Jana Preková. V inscenaci zazní hudba Maria Buzziho, ale také ukázky z klavírních děl Erika Satieho a Ludwiga van Beethovena, skladby Velvet Underground a hudba z filmů Pedra Almodóvara, Davida Lynche a Paola Sorrentina.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související