O cestě k uzdravení i vztahu k matce. Dokumentaristka Tereza Tara vypráví o svém novém filmovém počinu

19. září 2022

Dokumentaristka a režisérka Tereza Tara přijala pozvání do Apetýtu, aby představila svůj film Let viny, který vznikal více jak deset let a má podtitul „příběh uzdravení těla a vztahů“.

„Když mi bylo 25 let, měla jsem bolesti zad, otoky. Později se ukázalo, že problém souvisel s ledvinami. Nebyla jsem diagnostikovaná v tom klasickém systému medicíny, a tak jsem se obrátila k odpovědím na to, proč jsem nemocná, k sobě dovnitř a hledala jsem psychosomatické souvislosti,“ popisuje začátek natáčení dokumentu Tereza Tara, která byla režisérkou i hlavní postavou před kamerou.

Film uvedla v roce 2021 na festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Jaké byly dojmy? „Jsou diváci, kteří jsou dojatí, ale také ti, které to rozzuří, protože ta cesta není taková racionální jako mé předešlé populárně-vědecké filmy – je to cesta symbolů, intuice, snů. Je to takový poetický příběh.“

A pro koho je film určen? „Myslím, že téma bude určitě blízké nejen dcerám, ale i matkám a všem těm, kteří se chtějí podívat na odkrytí jednoho takového vztahu.“

Od dětství věděla, že se chce věnovat tvůrčí činnosti, v 16 letech filmu propadla. „Film mi umožňuje vyjadřovat to, co mám uvnitř sebe, využít smysl pro umění, estetiku a kompozici,“ dodává.

Mohou nemoci těla souviset s emočním prožíváním nebo zážitky z minulosti? Jak snímek ovlivnil vztahy v rodině režisérky? Poslechněte si záznam pořadu Apetýt.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související