Nový web nenech.se pomáhá obětem domácího násilí on-line

5. srpen 2021

V informační době už všichni víme, co je to domácí násilí. Často se objevuje nenápadné formě, kdy jde o kombinaci psychického, fyzického, sexuálního a ekonomického násilí. Naštěstí je stále více možností, jak pomoci obětem i agresorovi. Konkrétní rady nám v Radioporadně dala Iva Bandžuchová z Intervenčního centra v Pardubicích.

Složitěji a hůře než cokoliv jiného se řeší psychické násilí. „Je to dlouhodobá záležitost. Oběti to dostane na samé dno, kdy si vůbec nevěří,“ říká Iva Bandžuchová, která se problematické domácího násilí věnuje od roku 2009.

Když vás někdo praští, hned víte, že vám ubližuje. Psychický teror ale začíná nenápadně rýpáním, zesměšňováním. „Na našich přednáškách říkám, když vám teď řekl, že jste špatně usmažila řízky, později vám vynadá, že jste špatně zavřela okno,“ dává příklad Iva Bandžuchová. Výčitky, příkazy, zákazy narůstají. Oběť má často pocit, že je to všechno její vina.

„Člověka to úplně zdecimuje. Násilníka se zbaví, ale neumí pak žít samostatně, najednou tu není nikdo, kdo mu říká, co a jak má dělat,“ vysvětluje Iva Bandžuchová.

Lockdown jako spouštěč

První vlna pandemie koronaviru přinesla v Pardubickém kraji dramatický nárůst mezigeneračního násilí. „Ke svým babičkám a dědečkům přicházeli drogově závislá vnoučata. Problémová mládež najednou neměla kam jít, tak zamířila k prarodičům. Policie najednou evidovala ohrožené osoby ve věku nad osmdesát let. Násilníky musela vykázat,“ popisuje situaci Iva Bandžuchová.

Senioři jsou často oběťmi domácího násilí. I ze strany svých dětí

Co se týká obecně útoků na seniory, nejtěžší je, když agresor je jediný příbuzný oběti. V takovém případě sahá pomoc intervenčního centra ještě dál. „Domlouváme kontakty s dalšími navazujícími organizacemi. Sdílená starost je poloviční starost. Popovídání vždycky uleví,“ vzkazuje Iva Bandžuchová

Pomocná ruka agresorům

Od roku 2018 běží program NENA - Domov bez násilí pro ženy a muže starší 18 let, kteří nezvládají agresi ve vztazích a jsou motivování ke změně svého chování.

Čtěte také

„My jsme v roce 2015 zaměřili na děti, které jsou svědky domácího násilí. Situaci s nimi řeší dětská psycholožka. Pokud nechtějí, jejich hovory zůstávají pouze mezi nimi,“ uvádí Iva Bandžuchová s tím, že rok od roku je více dětí, které tuto psychologickou podporu a pomoc využívají.

V intervenčním centru se zamýšleli, co s násilníky. Pokud je někdo psychopat nebo jinak psychicky narušený, nedá se čekat, že se změní. Některé agresivní výbuchy se projeví třeba na základě nezvládnutí těžkých životních situací. S tím už se pracovat dá.

„Takovým spouštěčem v době pandemie covidu-19 byla ztráta zaměstnání. Někteří muži byli zvyklí se o rodinu postarat, vydělat peníze. Najednou byli bez práce, seděli doma a emoce v nich bouchly v nejméně vhodnou dobu a uhodili svou partnerku,“ dává příklad Iva Bandžuchová. Takže se jedná o skupinu lidí, která si uvědomuje, že má problém a chce na sobě pracovat. Kuriozitou je, že první klientkou v tomto programu byla žena.

dítě, rodiče, hádka, domácí násilí

„Pomáhají nám dva psychologové, kteří působili ve věznici. Snaží se s klientem najít jiný způsob vybití negativních emocí,“ popisuje Bandžuchová. Pokud se podaří pracovat s celou rodinnou, obětmi i násilníkem, mění se atmosféra v rodině a přichází řešení základních problémů.

Oběti najdou pomoc on-line

Lockdown během pandemie přiměl intervenční centra v České republice společně vymyslet nový způsob, jak nabídnout pomoc ve chvíli, kdy oběť domácího násilí nemá možnost vycházet z domu. V dubnu tohoto roku se rozjela nová platforma nenech.se.

„Naše centra se spojila s platformou Nenech to být, která se zaměřila na šikanu ve školách. Spoluprací vznikla zmíněná webová stránka,“ říká Iva Bandžuchová.

Na ní jsou informace o tom, co násilí je a co není. Kontakty na instituce, které se problematikou zabývají. Oběť si na stránce nechá vygenerovat číselný kód, pod kterým komunikuje s intervenčním centrem v blízkosti svého bydliště. Bez kódu se konverzace nezobrazí.

„A také je na této stránce tlačítko RYCHLE PRYČ. Když budete sedět u počítače a do místnosti vstoupí agresor, kliknete na něj, stránka zmizí a nezůstane v počítačové historii,“ vysvětluje Iva Bandžuchová. Nenech.se je bezpečné místo pro oběti a svědky domácího násilí, kam se můžou kdykoliv obrátit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.