Nový systém pro zpracování onkologických dat

3. listopad 2005
Trendy

Čeští onkologové mají konečně nový způsob, jak vyhodnocovat statistické údaje o výskytu, výsledcích léčení a úmrtnosti na rakovinu. Nový systém pro vizualizaci onkologických dat zpracovali experti z lékařské a přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně a koresponduje s kritérii ostatních vyspělých zemí.

Česká republika patří mezi země, které mají data o výskytu rakoviny a úmrtnosti podchyceny nejlépe. Národní onkologický registr je shromažďuje od roku 1977, v poslední době nastal problém s jejich vyhodnocováním. Čísla byla uváděna jako před lety v absolutních hodnotách, což mělo za následek, že naše republika byla vnímána jako země s mimořádně vysokou úmrtností na rakovinu.

Příčina tohoto negativního jevu byla ale jen formální. Země Evropské unie například už dlouho zpracovávají údaje v relativních, věkově standardních hodnotách. Proto se brněnští odborníci, ve spolupráci s Českou onkologickou společností začali zamýšlet nad nápravou. Řekl nám to její vědecký tajemník a také děkan Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity Jan Žaloudík.

Žaloudík: Nadále můžeme pokračovat v hodnocení absolutních číslech, to znamená absolutních počtech případů ve státě, ale jak populace žije delší dobu a na něco se v devadesáti umřít musí, pak ta čísla vypadají nepřiměřeně vysoká a zavádějící. Evropa a svět provádí hodnocení v relativních hodnotách, věkově standardních. Je to hodnota propočítaná na průměrnou délku věku. V těchto relativních hodnotách se ukazuje od poloviny devadesátých let závažná věc - úmrtnost na zhoubné nádory nenarůstá a u mnohých diagnóz i klesá. U řady diagnóz se zvyšuje výskyt, ale klesá či dále nenarůstá úmrtnost. To pokládám za velice pozitivní zprávu.

Správné vyhodnocení dat není ale důležité k posuzování České republiky v mezinárodním kontextu. Objektivní a správně vyhodnocené údaje mají být především vodítkem pro praktickou činnost. Jakým způsobem, to nám vysvětlil ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Rostislav Vizula.

Vizula: Budeme vědět, jestli jsme na tom hůř nebo lépe. Pokud lépe, tak je to důkaz dobrého nastavení a budeme tak postupovat dál, samozřejmě se nesmí usnout na vavřínech. Jsme-li ve špatné situaci, tak je potřeba se nad tím zamyslet a něco udělat.

Systém pro vizualizaci onkologických dat je přístupný každému. Jak říká Jan Žaloudík, ač průlomový, jednu nevýhodu přece jen má. Nemůže zatím zpřístupnit lidem údaje o jednotlivých nemocnicích a jejich výsledcích.

Žaloudík: Pevně věřím, že se dožiji doby, kdy se budou zveřejňovat minimálně počty nemocných léčených s danou diagnózou v jednotlivých zdravotnických zařízeních, aby tak vyplynula jejich specializace. Děje se to už u transplantačních center a přijde snad etapa, kdy se budeme bavit o srovnatelnosti výsledků.

Spustit audio

Více z pořadu