Nový rok přivítá v Česku silný vítr, meteorologové předpovídají i ochlazení

1. leden 2019 06:00

Od úterního odpoledne hrozí v Česku silný vítr, který může na horách dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině. V Čechách bude nejsilněji foukat v noci na středu.

Moravu a Slezsko silný vítr zasáhne hlavně ve středu ráno a dopoledne, uvádí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Nový rok bude přes Česko přecházet frontální systém, za kterým začne v úterý odpoledne a večer proudit studený vzduch od severu. V nárazech může vítr dosahovat až 70 kilometrů v hodině, na horách dokonce 110 kilometrů v hodině.

Varování před silným větrem platí pro Čechy a Českomoravskou vrchovinu od úterního odpoledne do středečního podvečera. Nejsilnější vítr ale meteorologové očekávají ve druhé polovině noci na středu.

Na Moravě a ve Slezsku bude nejsilněji foukat ve středu ráno a dopoledne. Během středečního odpoledne a večera bude vítr od západu slábnout.

Nejnižší teploty v se v noci budou pohybovat Čechách od +4 až do 0 °C, na Moravě a ve Slezsku od +1 až do -3 °C.

Přes naše území bude podle Českého hydrometeorologického ústavu na Nový rok postupovat od severozápadu frontální systém. „Za jeho výraznou studenou frontou k nám večer začne proudit studený vzduch od severu. Ve středu a ve čtvrtek bude příliv studeného vzduchu od severu, kolem tlakové níže postupující z Finska k jihovýchodu, zesilovat.“

zdroj: ČTK
Spustit audio