Novinky v dopravě či kulatá výročí. Co nového přinese rok 2019 obyvatelům jižní Moravy?

Cestování vlakem ovlivní po celý letošní rok velká výluka na hlavním nádraží v Brně. Skončit by měla stavba další části obchvatu Znojma, do kraje přijede zpěvák Sting a sté výročí vzniku oslaví Mendlova a Masarykova univerzita.

Celý rok potrvá výluka na hlavním nádraží v Brně. Lidem začne v polovině roku sloužit nová nádražní budova v Břeclavi, kterou dělníci začali loni v létě opravovat. Železničáři do konce prosince obnoví trať z Židlochovic do Hrušovan u Brna. Díky tomu tak budou jezdit přímé vlaky mezi Brnem a Židlochovicemi.

Čtěte takéCo vy na to? Poslechněte si, co přinesl rok 2018

Začít by taky mohla elektrizace trati mezi Šakvicemi a Hustopečemi a Správa železniční dopravní cesty počítá s tím, že zahájí modernizaci trati mezi Brnem a Zastávkou u Brna, včetně postavení dvou nových zastávek ve Starém Lískovci a v Ostopovicích. Jihomoravský kraj taky zřejmě letos vybere firmu, která kraji dodá šestatřicet souprav nových moderních vlaků za skoro osm miliard korun.

Na podzim by mohla skončit dostavba přímětické části obchvatu Znojma. Hotové tedy budou dva ze tří úseků nové silnice. Ředitelství silnic a dálnic plánuje další rekonstrukce dálnic D1 a D2. Podá žádosti o vydání územního rozhodnutí na další části dálnice D52 na Vídeň, stavba je ale zatím v nedohlednu. Mezitím budou řidiči po silnici číslo 52 jezdit v úseku přes Novomlýnské nádrže po mostním provizoriu, a to po celý rok.

Posunout by se mohla příprava stavby obchvatu Blučiny, která nedávno získala územní rozhodnutí. Pokračovat bude stavba Velkého městského okruhu Brna v Žabovřeské ulici. Začne přestavba ústředního autobusového nádraží Zvonařka.  Na konci roku pak chce krajský koordinátor dopravy, firma KORDIS, spustit elektronické odbavování cestujících, tedy možnost platit za jízdenku v autobusech nebo vlacích kartou.

Logo

Regionální výročí

Sto let od založení oslaví Masarykova a Mendelova univerzita. A připomene si také 150 let fungování městské hromadné dopravy v Brně. Jihomoravský kraj a město Brno budou dál řešit dluh za loňský a zaplacení letošního ročníku motocyklové Velké ceny. Na výstavišti zřejmě začne stavba nového víceúčelového pavilonu D a hokejový klub Kometa má představit rozpočet a rozbor nákladů na stavbu další víceúčelové haly umístěné taky na výstavišti. Ta ale vznikne až poté, co město postaví cyklistům nový velodrom v Komárově.

Janáčkovo kulturní centrum Brno Projekt od Atelier M1 architekti (velvo) a projekt od Konior Studia (vpravo)

Rok v kultuře

Definitivně by měly skončit stamilionové opravy Janáčkova divadla a taky rekonstrukce brněnského kina Art, které letos oslaví 100 let od vzniku. Vedení Brna chce začít se stavbou Janáčkova kulturního centra, koncertního sálu za víc než jednu miliardu korun. Zahájení prací ale brzdí spor s původními architekty. V kultuře patří k očekávaným událostem hudební festival Moravský podzim, který se koná jednou za dva roky. Moravská galerie bude po většinu roku 2019 pracovat na kompletní obměně expozic Uměleckoprůmyslového muzea. Ve Slavkově u Brna pak vystoupí britský hudebník Sting.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související