Novela zákona o registru vozidel slibuje zjednodušení pro řidiče i úředníky

29. květen 2017

Zjednodušit práci úředníkům a především majitelům aut má novela zákona o registru vozidel. Platit začíná už 1. června. Pro řidiče je pak potěšující zpráva, že nově teď postačí, když změny na úřadě vyřídí jen jedna ze stran, tedy buď prodávající, nebo kupující.

„Určitě je to pozitivní, jelikož přepisujeme firemní auta dost často mezi sebou. Máme pobočky po celé republice, takže to teď nemusíme přepisovat tam, kde je to nutné, ale kde budeme moct,“ říká paní Lucie, která vyřizuje na olomouckém registru vozidel přepis 2 služebních aut. Těší se, že od čtvrtka se jí i jejím kolegům papírování zjednoduší. Nově bude stačit, když formality vyřídí na kterémkoli odboru dopravy buď prodávající, nebo kupující. Doposud museli k přepážce oba.

„Stávalo, že jeden nespolupracoval, proto ten druhý nemohl podat žádost a ta věc se nedala vyřídit. Od 1. června tu bude možnost, že ve chvíli, kdy druhý účastník nebude součinný, může se na nás obrátit pouze jeden,“ říká vedoucí olomouckého registru vozidel Jan Thomas.

Podle něj úředníci kontaktují prodávajícího a přepis provedou, i když se k němu nevyjádří. Problém to ale zcela neřeší. Zásadní kritérium totiž je, aby byly v pořádku dokumenty.

„Pokud auto prodám a kupující nespolupracuje, tak je problém v tom, že když to auto nemám, tak tu evidenční kontrolu neprovedu a ten úřad tedy nemůže mé žádosti o změnu vlastníka vyhovět,“ dodává.

Kolem celé změny v zákoně navíc koluje podle vedoucí odboru agendy řidičů a vozidel Michala Urbáška spousta nepřesností.

„Takový názor, který jsem teď slyšel, že každý úřad má značky z celé republiky, což se v médiích objevilo, tak to je naprostý nesmysl. Každý, pokud se mu auto podaří evidovat, dostane na úřadě značku, kterou běžně úřad vydává,“ říká.

Registr očekává kvůli novele zákona větší nápor klientů, proto přijal další dva zaměstnance.

autor: ahe
Spustit audio