Nové přehrady kvůli suchu? To je naprosto špatný koncept, zlobí se odborník Hruška

11. květen 2020

Dokonce 31 míst pro výstavbu vodních nádrží představilo v pondělí ministerstvo zemědělství. Přehrady by měly pomáhat se zásobováním pitnou vodou nebo v boji proti suchu. Dohromady je tak 65 vytipovaných lokalit, na které se taky budou vztahovat ochranná pásma.

Čtěte také

Odborník z Ústavu výzkumu globální změny a České geologické služby Jakub Hruška s tímto postupem absolutně nesouhlasí.

Budování nových přehrad a nádrží je podle něho ta úplně poslední cesta. „Primárně se musíme zaměřit na naši vysoce technizovanou krajinu, která je přímo stavěná tak, aby vodu z krajiny odváděla. A to, že velmi rychlému odvodu (vody) postavíme do cesty přehradu? To je jen vytloukání klínu klínem,“ zlobí se.

Třeba přehrada Nové Heřminovy se prý objevila v plánech ministerstva zemědělství už po povodních na Moravě roku 1997. „Teď se o ní pro změnu mluví v souvislosti se suchem. Ministerstvo má už několik dekád na všechny hydrologické problémy vždy jeden recept: postavit nové přehrady. To je naprosto špatný koncept.“

Meliorace jsou problém

Nikde se přitom od úředníků nedozvíte, že naše země má víc než milion hektarů orné půdy odvodněné zbytečnými melioracemi, které vodu z krajiny velmi rychle odvedou. „Musíme změnit strukturu krajiny, a tam ministerstvo žádný systematický plán nemá.“

Čtěte také

Podle Hrušky by se naopak měli úředníci podívat na naše řeky, které jsou vlastně jen kanály v umělých korytech. „Aby v nich vůbec něco teklo, tak do nich připouštíme vodu z přehrad… Vraťme krajinu do stavu, ve kterém dřív byla,“ dodává.

Úřady se chtějí věnovat přípravě hned šesti přehrad – Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále pak Nových Heřminov na Bruntálsku, Skaliček na Bečvě a Vlachovic ve Zlínském kraji. Chráněným územím je nově lokalita Albrechtice v Pardubickém kraji, Blazice ve Zlínském a Žďár nad Sázavou v kraji Vysočina. Dohromady by plánované nádrže měly pojmout 273 milionů metrů krychlových vody.

Celý rozhovor si poslechněte v audiozáznamu. Ptala se Renata Kropáčková.

autoři: Renata Kropáčková , Jan Nevola , Věra Luptáková
Spustit audio

Související