Nové byty vznikají hlavně na Máji

31. říjen 2002

Výstavba nových bytů v lokalitě sídliště Máj - jih byla hlavním projektem současného vedení českobudějovické radnice v bytové oblasti. V rámci městské výstavby tam zatím vzniklo 108 bytů a družstvo Novostav postavilo dalších 84. "V družstevní formě výstavby chceme pokračovat. V družstvu má nyní město většinu a splňuje podmínky pro dotaci na výstavbu dalších 230 bytů," řekl ČTK náměstek primátora Českých Budějovic Vladimír Kostka.

"Na prvních 115 bytů by dotace měla přijít již každým dnem. Základní technická vybavenost je připravena pro 550 bytů, takže v další fázi bude v této lokalitě dokončen plánovaný počet bytů," uvedl Kostka. Chybět by nemělo velkokapacitní parkoviště, protože parkování je na všech sídlištích vážným problémem. České Budějovice se podle Kostky snaží bytovou výstavbu podporovat i jinými způsoby. "Zainvestováním území vytváříme podmínky pro výstavbu jiných investorů. Ti stavěli či staví byty například na Plavské ulici nebo na Máji. Podíleli jsme se rovněž na investicích do základní technické vybavenosti v lokalitách, kde staví soukromí investoři rodinné domky," připomněl Kostka.

Významným zdrojem peněz na rekonstrukce bytů a výstavbu podkrovních bytů je v Českých Budějovicích fond rozvoje bydlení. Město České Budějovice poskytlo od roku 1996 do konce prvního pololetí letošního roku z fondu 576 půjček v celkovém objemu přes 149 milionů korun. Podle odhadu dosáhne výše půjček na opravu a modernizaci obytných budov na území města v roce 2003 zhruba 40 milionů korun, což by odpovídalo letošní skutečnosti.

V průběhu posledních tří let vzniklo v Českých Budějovicích za pomoci půjčky z fondu rozvoje bydlení 189 nových podkrovních bytů a opraveno bylo 188 střech. U 65 domů byla provedena dodatečná izolace proti spodní vodě. ODS se ve svém volebním programu staví za to, aby půjčky z fondu mohli lidé používat nejen na rekonstrukci, nýbrž i na koupi bytu. Zdrojem financí fondu jsou především splátky a úroky z půjček poskytnutých v minulých letech a příděl pěti procent z ročních příjmů města z prodeje obytných domů. Zatímco Unie svobody chce v Českých Budějovicích příspěvkem na hypotéky podpořit po volbách výstavbu další tisícovky bytů, ČSSD má na zřeteli podporu výstavby městských malometrážních a bezbariérových bytů. Úkolem nového vedení radnice bude zřejmě i dokončení prodeje bytových domů v majetku města.

Na Českobudějovicku vzniklo loni 641 nových bytů, což byla více než třetina všech dostavěných bytů v Jihočeském kraji. Více než polovina nových bytů v okrese však byla dostavěna v rodinných domech.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio