Nová pravidla pro Pustevny a okolí. Kraje mají manuál, který má zničit nevkus a regulovat reklamu i vjezd aut

Na Pustevnách a blízkém okolí by se měl sjednotit informační systém a to včetně laviček, stojanů nebo odpadkových košů.

Představitelé Zlínského a Moravskoslezského společně vytvořili pravidla určené pro oblast, kudy vede hřebenová trasa z Pusteven na Radhošť. Základem dohody je Manuál užívání (si) veřejného prostranství.

Příručka je určena jak obcím, správcům, provozovatelům, nájemcům, soukromým subjektům, tak projektantům a úředníkům. „ Je to místo, které lidé navštěvují pravidelně, někteří i několikrát za rok. Jsem si jistý, že turisté brzy ocení harmonické prostředí, které díky manuálu vznikne," řekl radní Zlínského kraje pro cestovní ruch Jan Pijáček.

Cílem manuálu je podle krajských politiků vylepšit nevyhovující infrastrukturu krajiny Pusteven a okolí a také vytvořit návod na co možná nejšetrnější způsob rozvoje a vytváření veřejného prostranství v této lokalitě.

Stánky na Pustevnách

„Vzhledem k tomu, že oblast Pusteven patří k oblíbeným turistickým cílům, je třeba přistupovat k jejímu rozvoji zodpovědně,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch Jan Krkoška.

Kromě Moravskoslezského a Zlínského kraje se na Manuálu užívání (si) veřejného prostranství podílely i obce Dolní a Prostřední Bečva, Trojanovice či Fakulta architektury ČVUT v Praze.

Turistické trase mezi Pustevnami a Radhoštěm se říká také beskydský Václavák. A trasu provází desetitisíce návštěvníků, stále více automobilů, živelné reklamy a také nevzhledné stánky.

Související