Nová kybernetická laboratoř v Brně pomůže středoškolákům trénovat obranu proti útokům hackerů

Jak zabránit kybernetickým útokům, to si budou moct trénovat studenti v Brně. Na Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví otevřeli ve středu moderní Kybercentrum. Jde o první takovou laboratoř na střední škole v republice.

Spolu s obnovou školních sítí stála zhruba 50 milionů korun. Specializované učebny pro skoro 40 žáků vznikly ve spolupráci s Národním ústavem kybernetické bezpečnosti a Network security monitoring claster, která se zabývá ochranou infrastruktur před kybernetickými hrozbami.

Nové Kybercentrum pro studenty informatiky v Brně-Komíně

Kristýna a Radim budou příští rok maturovat v oboru kybernetická bezpečnost, s útokem hackera se ve skutečnosti ještě nesetkali, i když s různými počítačovými viry už bojovali.

„Mnohokrát jsem naletěl na takové nežádoucí programy, malware se tomu říká. A ty mi dokázaly celkem zavařit počítač,“ říká Radim Letocha. „Mně se to u počítače přímo nestalo, ale u telefonu už jo,“ dodává Kristýna Maťáková. Kybernetické útoky tak znají jen ze školní teorie nebo z kriminálních seriálů.

Červený versus Modrý tým

Ve dvou učebnách s osmnácti počítači budou studenti tvořit Modrý tým, který bude odhalovat chyby systému a bránit ho před útočníky Červeného týmu. Scénáře situací vytvoří na míru učitelé spolu s externími experty z řad odborníků na kybernetickou bezpečnost.

„Scénář bude takový, že studenti brání nějakou instituci. Ve spolupráci s externími firmami, které u nás mají na starost kybernetickou bezpečnost, jsme domluveni, že sem budou přenášet i to, co sami v praxi řešili. Ale bude to samozřejmě přizpůsobeno potřebám výuky na střední škole,“ říká učitel informatiky Roman Koláčný.

Laboratoř i pro ostatní studenty

Pravidelná výuka bude v kyberlaboratoři od příštího školního roku, už teď ji ale bude škola využívat k pravidelným výukovým lekcím. Postupně pak bude kybercentrum v Brně sloužit i dalším. „Centrum by mělo sloužit nejen pro žáky naší školy, ale i pro dalších pět partnerských škol v Brně. A v budoucnosti předpokládáme i v celém Jihomoravském kraji,“ popisuje ředitelka školy Olga Holzlová.

Podobné kybernetické laboratoře by pak podle ministerstva školství mládeže a tělovýchovy měly vznikat i v dalších krajích.

Spustit audio