Nová krajská koalice by mohla být ve složení KDU-ČSL, Piráti, ODS a Starostové pro jižní Moravu

Ani dva dny po volbách ještě není jisté, kdo bude v následujících čtyřech letech stát v čele Jihomoravského kraje.

Už krátce po sečtení hlasů se sice začala tvořit koalice KDU-ČSL, Pirátů, ODS a hnutí Starostové pro jižní Moravu, koaliční smlouva ale ještě podepsaná není. V sobotu kolem osmé večer pak strany oznámily, že podepsaly memorandum o tom, že spolu budou dál jednat. Hejtmanem by podle téhle dohody měl být lídr lidovců, současný starosta obce Velatice, Jan Grolich.

KDU-ČSL, Piráti a ODS by podle posledních informací měly mít po třech křeslech v radě kraje, starostové pak o jedno méně. Pokud by se tahle koalice skutečně utvořila, měla by pohodlnou nadpoloviční většinu 37 mandátů z celkových 65. Jednání pokračovala ještě včera v noci. K žádnému konkrétnímu rozhodnutí ale strany ještě nedospěly.

ODS a starostové oznámili, že vytvoří společný zastupitelský klub. Mělo by to podle nich zpřehlednit situaci v zastupitelstvu. Na jednání by to ovšem vliv mít nemělo.

ANO zamíří do opozice

Nejvíc hlasů v kraji získalo hnutí ANO. Podle dosavadních jednání to ale vypadá, že nakonec skončí v opozici. Dosavadní hejtman Bohumil Šimek za hnutí ANO výsledek voleb bezprostředně po sečtení hlasů komentovat příliš nechtěl, velice brzy odešel i z volebního štábu. V neděli dopoledne ale potvrdil, že hnutí ANO jedná s dalšími stranami, které se do zastupitestva dostaly. Sešel se i se svým možným nástupcem Janem Grolichem. Jednání o koalici ale pokračují jen v té podobě, kterou jsme zmínili. A to by pro hnutí ANO skutečně znamenalo odchod do opozice.

autor: Hana Florianová
Spustit audio