Nová kniha Kateřiny Tučkové se bude jmenovat Bílá Voda

Obec Bílá Voda je místo, které Kateřinu Tučkovou inspirovalo k napsání knihy, která je v poslední fázi dokončování. „Našla jsem tam střípky příběhu v klášteře, ve kterém byly internovány řeholnice od roku 1950 do 90. let minulého století. A taky krásný hřbitov, který vypovídá o tom, že ty ženy svým postojem a pojetím celé tristní situace nad minulým režimem a perzekucí zvítězily,“ vysvětluje jedna z nejznámějších českých spisovatelek.

Při sběru materiálu mluvila s několika řeholnicemi, které jí podaly své svědectví. „Díky své hluboké víře a životní pokoře se se vším vyrovnaly, takže si žádná z nich nechtěla stěžovat,“ dodává Kateřina Tučková. Spoléhat se tak musela na nejrůznější archivní materiály nebo studie, které přinášely kazuistiky, příběhy řeholnic. „Velice mi pomohli v jesenickém archivu, kde jsou dokumenty internačního kláštera Bílá Voda a kde jsou třeba i kroniky řeholních řádů.“

Bílá Voda je fiktivní příběh. „Během mého pětiletého studia jsem našla drobné detaily a epizody, které se mi zřetězily do obrazu celé problematiky a posléze vlastně i toho, jakou roli žena v katolické církvi zastávala ve druhé polovině minulého století,“ vysvětluje Kateřina Tučková. Její nový román Bílá Voda by měl vyjít na jaře příštího roku.

autor: voj
Spustit audio