Nová doba, „dáma mezi hotely“ zavřela dveře. Brněnská Slavia ukončila provoz

4. duben 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Jedním z prvních odvětví hospodářství, na která dopadla opatření proti šíření nového koronaviru, se stal cestovní ruch. Hranice Česka jsou uzavřené a provozování ubytovacích služeb vláda zakázala.

V Brně tato situace dopadla i na secesní hotel Slavia, označovaný jako „dáma mezi hotely“. Pandemie koronaviru byla poslední ranou, která uspíšila jeho uzavření.

Hotel Slavia se do povědomí široké veřejnosti dostal díky filmu Dědictví s Miroslavem Donutilem a Bolkem Polívkou. Jedna z legendárních scén se natáčela právě na jeho restaurační zahrádce.

„Jsou skupiny mladých lidí, kteří ukazují rukou a dohadují se o tom, u jakého stolu ta scénka proběhla. A dokonce i zahraniční partneři, tomu už vůbec nerozumím, mají informaci o filmu,“ říká jednatel hotelu Libor Daněk.

Historie Slavie je na zajímavé hosty a události bohatá. Svého času šlo o významné místo pro česky mluvící Brňany. „Hotel Slavia byl symbol češství v německém průmyslovém Brně. Setkávali se tu politici, umělci, sportovci, novináři – tady v kavárně probíhal život.“

Už přes týden je Slavia kvůli vládnímu nařízení zavřená, stejně jako ostatní hotely v České republice. Libor Daněk propustil přes 30 zaměstnanců. „Vyplatili jsme je do začátku května, snažíme se jim teď najít nové příležitosti.“

Na uzavření hotelu zareagovali i hosté, kteří měli rezervaci. „Dostali jsme spoustu povzbudivých e-mailů, bylo to emotivní.“ Na pomoc státu se Libor Daněk spoléhat nechtěl. „Situace je v tuhle chvíli nekontrolovatelná, vůbec nevíme, co bude a nebude. Podnikatelé potřebují rychlou zpěnou vazbu a jistotu, kterou teď nemají.“

Dřív jak za dva roky neotevřeme

Na rozdíl od ostatních brněnských hoteliérů ani nepočítá, že by otevřel, jakmile to bude možné. „Udržovat dům, který je starý 120 let v době, kdy na Solniční a Besední ulici probíhají rekonstrukce, které technikou ruší hosty… tohle byla poslední rána. Zřejmě dokončíme projektovou dokumentaci a za dva nebo čtyři roky zrekonstruujeme hotel – opravíme kotelnu, vzduchotechniku, okna.“ Podle Libora Daňka je pravděpodobné, že se hotel Slavia neotevře dřív než za dva roky.

autor: gaj
Spustit audio