Nová budova nebo přesun do jiné školy v okolí? V Tišnově řeší problém s nedostatkem míst pro školáky

V obcích v okolí Tišnova rostl počet obyvatel za posledních deset let dvakrát rychleji než přímo ve městě. Většina dětí ovšem míří do škol do Tišnova. I kvůli tomu je jejich kapacita na maximu a brzy přestane stačit.

Včera večer (30. září) se na tom shodli starostové Tišnova a obcí, kterým město letos vypovědělo školský obvod. Společně hledali způsob, jak problém s nedostatkem míst vyřešit.

Závěry ze zastupitelstva

Nejkonkrétnějším závěrem ze včerejšího jednání zastupitelstva bylo ustavení pracovní skupiny. Ta by měla podrobněji zanalyzovat návrhy, na kterých se včera starostové shodli. Řešení, které by mohlo být reálné už třeba v příštím školním roce, je využití školy v Lomnici. Ta má zatím pro každý ročník jednu třídu, ale kapacita je dvojnásobná. V tomto případě se uvažuje i o tom, že by děti kmenově spadaly pod některou z tišnovských škol a v Lomnici by bylo odloučené pracoviště, kam by děti vozil speciální spoj.

Čtěte také

Co se týče dlouhodobějších řešení, tak ve hře je například rozšíření školy v Předklášteří o druhý stupeň. Využít by se mohla taky budova bývalé základní školy v Riegrově ulici v Tišnově. Tam ale teď sídlí třeba gymnázium nebo soukromá základní škola. Ty by se musely přesunout jinam. No a ta nákladnější řešení jsou půdní vestavba jedné z tišnovských škol anebo stavba úplně nové školy. Ta by mohla být i svazkového typu. To znamená, že by se na ni složily všechny obce. Stála by pravděpodobně v Tišnově. S dojížděním mají totiž mnozí rodiče problém a v souvislosti s tím se rozmáhá tzv. školská turistika.

Školská turistika

Pojem školní turistika znamená to, že rodiče často dětem mění trvalý pobyt do Tišnova, například k prarodičům. Trvalé bydliště ve městě jim pak při zápisu dává výhodu oproti přespolním dětem. Je to legální způsob, proti kterému se nemůže radnice nijak bránit. Nemá zákonné prostředky, jak zjistit, jestli byla změna bydliště účelová nebo ne. Přesný počet takových případů není možné určit. Tišnovská radnice je ovšem odhaduje v desítkách. Důvodem, proč rodiče preferují městské školy, je třeba dostatek zájmových kroužků nebo to, že ve městě pracují.

Nedostačující kapacita

Podle odhadu by příští rok v září mělo nastoupit 160-230 prvňáků. Konečné číslo ovlivní například odklady školní docházky, stěhování nebo rozhodnutí rodičů přihlásit dítě jinam. V tišnovských školách bude v roce 2020 k dispozici šest prvních tříd, tedy přibližně pro 180 dětí. Už v roce 2023 bude ale podle demografického vývoje situace o poznání horší. K zápisům by mohlo mířit až 280 dětí, o tři roky později přes tři stovky. Starostové proto s hledáním řešení poměrně spěchají, protože třeba stavba nové školy by mohla trvat několik let. Pracovní skupina se proto sejde zhruba za měsíc.

autor: hf
Spustit audio