Nová brexitová smlouva? Když už najdete změnu, tak pouze jemnou nuanci než podstatu, píší The Times

18. říjen 2019

Evropské deníky ovládla nová brexitová dohoda, kterou ve čtvrtek potvrdili zástupci zemí Evropské unie.

Čtěte také

The Times přinášejí její analýzu. Navzdory silným slovům premiéra se od smlouvy, kterou vyjednala Mayová, příliš neliší. „Většina dohody i politické deklarace zůstává stejná. A když už najdeme změnu, jde spíš o jemnou nuanci než podstatu,“ shrnuje deník.

Největší změnu přináší status Severního Irska, které se nadále bude řídit regulemi Evropské unie, na rozdíl od zbytku Británie.

„V nové politické deklaraci nenajdeme znaky tvrdých jednání. Spojené království nadále bude spolupracovat v oblasti obrany, kriminality i vesmírného výzkumu. Jde o podstatě menší změny, než Boris Johnson sliboval,“ mají jasno konzervativní Times.

Po více než čtyřech dekádách teď britští poslanci zasednou i o víkendu. Hlasovat budou o dohodě a její důsledky budeme pociťovat dalších mnoho desetiletí, uvádí The Financial Times.

Divoký brexit je stále víc pravděpodobnější 

Dohodu vítá oproti tvrdému brexitu. „Přesto ale nejde o měkký odchod, který jsme si v tomto listu přáli. Dohoda je tak blízko divokému brexitu, jak jen být mohla,“ shrnuje dojmy redakce novin. Upozorňuje, že ekonomové se na důsledky Johnsonovy dohody dívají skeptičtěji než na plán, který domluvila Theresa Mayová.

Čtěte také

Vítězem je Belfast – až to uvidí Skotsko, zřejmě opět začne volat po nezávislosti, předvídá dále deník. „O dohodě by měli v referendu rozhodnout občané. Teď vědí, kudy přesně vede cesta, měli by si rozhodnout, jestli se jí vydat,“ dodávají noviny.

Podle Independentu by měli novou dohodu poslanci odmítnout. Smlouva je totiž tvrdý brexit v převleku, míní list. „Johnsonova dohoda je špatnou dohodou, kterou zplodily špatné úmysly a která bude mít špatné důsledky. Spojené království rozetne na dvě ekonomické zóny, ztíží obživu občanů a nemá přímou demokratickou legitimitu. Zaslouží si odmítnutí – od parlamentu i od veřejnosti,“ má jasno The Independent.

Johnson má svou dohodu, nyní je na poslancích, aby ji konečně schválili, apeluje naopak The Guardian. Oceňuje, že navzdory svým chybám se předseda vlády snažil vyhnout šílenství, jakým by byl tvrdý brexit.

DUP a premiérova kudla v břichu 

Severoirská DUP ještě Johnsonovi vrazila kudlu do břicha a mohla by ho ve Sněmovně připravit o většinu. Je na hraně něčeho, co se irským republikánům nikdy nepodařilo – obrátit nálady na severu směrem ke sjednocení, glosuje levicový list. „Johnson udělal mnoho chyb. Poslanci by ale měli hlasovat pro jeho dohodu. Ti, kterým se nelíbí detaily, by měli šetřit síly. Mohou o ně bojovat v následných jednáních o budoucích vztazích. Je na čase ukončit tuto agónii,“ uzavírá The Guardian.

Čtěte také

Novou dohodu vítají i v Irsku. Tamní The Irish Times ji označují za férový a těžce vydřený kompromis. Johnsonovy nepřekročitelné podmínky se postupně rozplynuly a on podepsal návrhy, které kdysi zavrhoval, shrnuje deník.

Připomíná, že ještě loni britský premiér brojil proti celní hranici v Irském moři. Nyní s ní souhlasí. „Pro irskou vládu je dohoda dobrá v tom, že zaručuje hranici bez přechodů a infrastruktury. Evropa se může radovat ze zachování jednotného trhu. A užitek ze smlouvy bude mít i Johnson. I kdyby v sobotu ve Sněmovně prohrál, může veřejnosti říkat, že dělal, co mohl,“ komentují The Irish Times.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

autor: Adam Musil
Spustit audio

Související