Norské království přispívá devíti miliony korun na opravy benediktinského kláštera v Rajhradě na Brněnsku

6. listopad 2007

V polovině příštího roku by měla být dokončena další etapa oprav benediktinského kláštera v Rajhradě na Brněnsku. Na rekonstrukci severního křídla budovy přispívá Norské království devíti miliony korun. Tato část kláštera by pak měla z větší části sloužit Památníku písemnictví na Moravě, stejně jako už dříve opravené prostory.

Obnovena je už střecha nad severním křídlem. Stavební práce pokračují na historickém schodišti do kvadratury, tedy dříve uzavřené části kláštera, kde žili mniši. "Jsou provedeny veškeré instalace topení, elektriky či počítačové sítě, stavebně jsou upraveny všechny podklady pro podlahy, je uděláno odvětrání a je připravena kompletní konstrukce pro obnovení hlavního schodiště. Chybí nám pouze omítky, štuky a výměny oken," shrnuje architekt Josef Pálka.

Podle Josefa Pálky je hlavní schodiště pozoruhodné svými rozměry i architektonickou koncepcí. Ve druhém podlaží pak vznikne další část expozice Památníku písemnictví na Moravě. "Na začátku samozřejmě nemůže být nic jiného než Konstantin a Metoděj a celá ta slovanská mise, ale pokračovat pak budeme tím, že skočíme do toho zlomového období mezi rukopisem a knihtiskem, že se pokusíme ukázat obdobnou situaci, jakou jsme zažili před dvaceti lety a nastíníme situaci ze sedmnáctého století. Přiblížíme také kontrast mezi exilovou literaturou a mezi těmi, kteří zůstali doma po třicetileté válce a samozřejmě se nevyhneme ani začínající vědě 18. století. Takže do jisté míry to bude historie, ale mělo by to zaujmout člověka tím, že to bude jakési téma, které každá ta část expozice osvětlí a upozorní na zajímavou historickou situaci," popisuje vedoucí Památníku písemnictví na Moravě Vojen Drlík.

Už teď se chystá třetí etapa obnovy kláštera. Při ní se uvažuje například o vytvoření kongresového centra v bývalém refektáři neboli klášterní jídelně. "Takových kongresových center je v historických památkách velmi málo. Samozřejmě využití je různorodé, může zde být obřadní síň, ale zatím je to ve stádiu studií a samozřejmě vše je otázka peněz," doplňuje ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček.

autor: gaj
Spustit audio