Sto let Miroslava Zikmunda. Vzpomínky, rozhovory a fotografie na jednom místě

„Život je přesný součet náhod“, říká oslavenec Miroslav Zikmund. A my při příležitosti jeho stých narozenin nabízíme unikátní rozhovory, reportáže našich redaktorů, vyprávění blízkých přátel a spolupracovníků nebo návštěvu jeho vily.  Sledujte týden věnovaný stým narozeninám Miroslava Zikmunda v Českém rozhlase Zlín a na našich stránkách zlin.rozhlas.cz

Všechny epizody

Jiří Hanzelka (1920 až 2003) a Miroslav Zikmund podnikli první cestu v letech 1947 až 1950. Navštívili spolu více než osmdesát zemí, napsali přes 20 knih a proslavili vozy Tatra i Československo.

Čtěte takéVše o Miroslavu Zikmundovi na webu Českého rozhlasu

Z jejich cest vzniklo mnoho rozhlasových reportáží, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy. Po srpnové okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, kterou oba cestovatelé odsoudili, jim bylo zakázáno cestovat i publikovat.

Po pádu komunistického režimu se Miroslavu Zikmundovi podařilo splnit si cestovatelský sen a navštívit Austrálii, která z harmonogramu druhé výpravy vypadla. Opětovně se vydal i na Sibiř a Srí Lanku.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.