Noční vlci přijeli do Brna, položili květiny u památníků sovětských vojáků

3. květen 2016

Motorkáři z ruského motocyklového klubu Noční vlci, známého vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem, dorazili do Brna. Na tamním Ústředním hřbitově si připomněli výročí konce druhé světové války. Takzvanou cestu vítězství zahájili koncem dubna v Moskvě, zakončit ji chtějí 9. května v Berlíně.

Přes sto ruských a dalších asi 50 českých motorkářů večer položilo věnce a rudé karafiáty u pomníku padlých sovětských vojáků.

Aktu na brněnském Ústředním hřbitově přihlíželo asi 200 lidí, někteří přišli s ruskými vlajkami. Na místě byli také vojáci v historických uniformách.

Vše se zatím odehrálo bez jakýchkoliv konfliktů. Po skončení pietního aktu se ruští motorkáři odjedou ubytovat k brněnské přehradě.

Část Nočních vlků dnes uctila památku obětí fašismu v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětim. Ve středu se chtějí motorkáři vrátit na Slovensko, aby položili věnce na hřbitově sovětských vojáků v bratislavském Slavíně.

Další etapa je podle agentury TASS zavede do Banské Bystrice, kde chtějí být ve čtvrtek. V pátek se mají motorkáři přesunout do Rakouska a z Vídně by měli v sobotu přijet do Prahy.

autoři: ČRo , Tomáš Kremr
Spustit audio